Britanski parlament podržao novu strategiju premjerke May Brexita

28.02.2019. 13:26 / Izvor: Fena
Britanski parlament podržao novu strategiju premjerke May Brexita

Britanski parlament odbacio je prijedlog Škotske nacionalne stranke o onemogućavanju Brexita bez sporazuma.

Britanski parlament podržao je danas novu strategiju premijerke Therese May prema kojoj će parlament moći glasati o tome da li da se Brexit odgodi da Velika Britanija ne bi izašla iz Evropske unije na kraju marta bez sporazuma o razlazu. 

Donji dom britanskog Parlamenta glasao je sa 502 glasa „za“ naprema 20, za amandman da se podrži obećanje premijerke May da će zastupnici moći da odlučuju o procesu o Brexitu ako ona do 12. marta ne u spije da dobije podršku tog tijela za sporazum o razlazu, prenosi Al Jazeera Balkans. 

May je u utorak rekla da će u tom slučaju 13. marta Britanski parlament moći da glasa o tome da li da se izađe iz Evropske unije bez sporazuma, a ukoliko odluči da neće, da glasa ponovo sljedećeg dana, 14. marta o tome da li da traže odlaganje predviđenog izlaska Velike Britanije iz bloka 29. marta.

Današnje glasanje bilo je simbolično, s ciljem da osigura da vlada ne pokuša da se izvuče iz svog obećanja da će parlament o tome odlučivati.

Britanski parlament odbacio je prijedlog Škotske nacionalne stranke o onemogućavanju Brexita bez sporazuma, ali je drugim amandmanom obavezao Vladu da to pitanje još jednom vrati pred Parlament ukoliko prethodno bude odbijen plan o izlasku koji nudi britanska premijerka.

Odbačen je i alternativni prijedlog za Brexit koji je nudio lider opozicije Jeremy Corbyn, a koji je podrazumijevao jedinstvenu carinsku uniju i tijesne veze s Evropskom unijom i nakon Brexita.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU