British Steel na rubu - Ugroženo 5.000 radnih mjesta

21.05.2019. 11:38 / Izvor: Akta.ba
British Steel na rubu - Ugroženo 5.000 radnih mjesta

Željezara, koja je u vlasništvu "Greybull Capital", zapošljava oko 5.000 ljudi, a još 20.000 zavisi od nje u proizvodnom lancu.

"British Steel", druga po veličini željezara u Britaniji, nalazi se na ivici propasti bez hitnog zajma od Vlade u iznosu od 30 miliona funti, piše The Guardian.

Željezara, koja je u vlasništvu "Greybull Capital", zapošljava oko 5.000 ljudi, uglavnom u Scunthorpe, Lincolnshire a još 20.000 zavisi od nje u lancu snabdijevanja.

"Greybull Capital" je 2016. godine platio jednu funtu bivšem vlasniku "Tata steel" za željezaru koja je poslovala sa gubicima.

British Steel traži od britanske vlade kredit od 30 miliona funti, a ne 75 miliona funti koje su prvobitno zatražili, nakon što je "Greybull Capital" pristao da izdvoji dodatni novac.

Portparol Odeljenja za biznis, energetiku i industrijsku strategiju (BEIS) je rekao: "Kao poslovni odjel, mi smo u redovnom razgovoru sa širokim spektrom kompanija."

Podrška željezari može se vršiti samo na komercijalnoj osnovi. 

Fabrika Scunthorpe je jedna od dvije peći čelika preostale u Velikoj Britaniji, zajedno s Port Talbotom u južnom Walesu.

Ukoliko zajam ne bude odobren do popodnevnih časova, vanredna uprava u "British Steelu" mogla bi biti uvedena već sutra.

Sindikati traže da Vlada odobri zajam.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU