Bugarkinja evropski kandidat za šefa MMF-a

EU / EKONOMIJA

Bugarkinja evropski kandidat za šefa MMF-a

03.08.2019. 08:55 / Izvor: Agencije

Vlade Evropske unije izabrale su Bugarkinju Kristalinu Georgievu za svoju kandidatkinju za vođenje Međunarodnog monetarnog fonda, nakon više od 12 sati razgovora i glasova usljed podjela unutar 28-članog bloka.

Jedini protukandidat Georgievoj, Holanđanin Jeroen Dijsselbloem, čestitao joj je na Twitteru nakon glasanja u drugom krugu iz kojeg je izašla kao jasna pobjednica.

"Čestitam Kristalini Georgievi na ishodu današnjeg glasanja. Želim joj najveći uspjeh", napisao je.

Šezdesetpetogodišnja Georgieva je izvršna direktorica Svjetske banke. Njena kandidatura primorala bi MMF na promjenu pravila koja zahtijevaju da direktor ima manje od 65 godina.

Podsjetimo, izbor za evropskog kandidata za šefa MMF-a je ostao sužen na samo dvije osobe, Holanđanina i Bugarku, nakon što su se tri kandidata povukla iz trke.

Guverner centralne banke Finske Oli Ren i španska ministarka ekonomije Nadia Kalvino povukli su se danas nakon prvog kruga glasanja predstavnika 28 zemalja-članica EU, prenio je Rojters.

Mario Senteno, portugalski predsjedavajući Evrogrupe, koju čine ministri finansija zone eura, povukao se u četvrtak.

Ko će u idućem mandatu voditi MMF, trebalo bi biti poznato već nakon 6. septembra, kada se zatvara aplikacijski proces. Odbor direktora MMF-a izvijestio je da će proces biti završen do 4.oktobra, kada će i službeno biti potvrđeno ime novog čelnika.

Mjesto je ostalo upražnjeno nakon nedavne ostavke Christine Lagarde, koja bi trebala preuzeti upravljanje Evropskom centralnom bankom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

EU