Čelnici EU podijeljeni oko migrantskih kvota

15.12.2017. 11:01 / Izvor: Agencije
Čelnici EU podijeljeni oko migrantskih kvota

Čelnici zemalja Evropske unije uoči samita u Briselu duboko su podijeljeni oko plana razmještanja migranata po sistemu kvota.

Čelnici zemalja Evropske unije uoči samita u Briselu duboko su podijeljeni oko plana razmještanja migranata po sistemu kvota.

Donald Tusk, predsjedavajući tog samita, isprovocirao je jednog evropskog komesara i neke druge zvaničnike nazvavši obavezne kvote "neefikasnim" rekavši da su izvor neslaganja, izvještava BBC.

Čini se da program samita, koji je Tusk, bivši poljski premijer, poslao čelnicima, podržava primjedbe ovih zemalja koje tvrde da nemaju sve što im je potrebno kako bi integrisali ljude iz nekršćanskih zemalja koji ionako žele da žive u bogatijim EU zemljama.

"Pitanje obaveznih kvota se pokazalo kao izvor dubokih neslaganja i taj pristup je dobio nesrazmjernu pažnju u svjetlu svojih učinaka na terenu. U tom smislu se pokazalo da je neefikasan", navedeno je u programu.

Dimitris Avrampopolous, čelnik za migracije u Evropskoj komisiji, Tuskov stav je nazvao "neprihvatljivim" i "neevropskim".

Evropska komisija je osmislila plan razmještanja 160.000 izbjeglica, Sirijaca i Eritrejaca, iz Italije i Grčke u druge zemlje EU. Međutim, do sada je preseljeno samo oko 32.000 izbjeglica.

Poljska i tri njena susjeda u srednjoj Evropi odbacuju tu azilantsku politiku EU.

Evropska komisija je podnijela tužbe protiv Poljske, Mađarske i Češke pred Evropskim sudom pravde zbog odbijanja da prime tražioce azila po sistemu kvota.

Slovačka je četvrti član Višegradske grupe, koja se kolektivno protivi kvotama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU