al
Čelnici EU pozvali na urgentnu akciju protiv širenja dezinformacija

EU / POLITIKA

Čelnici EU pozvali na urgentnu akciju protiv širenja dezinformacija

15.12.2018. 09:59 / Izvor: Fena

Čelnici Evropske unije pozvali su u petak na urgentnu akciju protiv širenja lažnih vijesti na internetu, navodeći kako se treba učiniti više kako bi se zaštitili evropski izbori u narednoj godini od dezinformiranja.

Dvadesetosam šefova država bloka podržalo je plan zaustavljanja onoga što Sjedinjene Države, NATO i EU tvrde da su ruski pokušaji podrivanja zapadnih demokratija kampanjom širenja dezinformacija koje siju podijele među saveznicima. Rusija je u više navrata negirala da je poduzimala bilo kakvu akciju te vrste.

Plan poziva na uspostavu sistema ranog uzbunjivanja koji bi alarmirao vlade i tehnološke divove kao što su Facebook i Google da učine više na uklanjanju nelegalnih sadržaja koji navode na pogrešne zaključke.

"Brza i odlučna akcija i na evropskom i na nacionalnom nivou potrebna je kako bi se osigurali pošteni izbori za Evropski parlament u 2019. godini", navodi se u zaklučcima sa samita EU

"Širenje namjernih, sistematskih dezinformacija velikog obima, uključujući one u okviru hibridnog ratovanja, predstavlja akutni i strateški izazov našim demokratskim sistemima. Ono zahtijeva hitan odgovor", navodi se u saopćenju.  

Plan izvršnog organa  EU, koji su podržale nacionalne vlade, osigurat će više novca i ovlasti regulatorima u Bruxellesu da nadziru i registruju ruske dezinformacije. Također će osigurati povećanje sredstava za evropsku vanjsku politiku EEAS na pet miliona eura u 2019. s 1,9 miliona u 2018. godini, prenosi Reuters.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

EU