Cijena Brexita 600 miliona funti sedmično

02.04.2019. 07:48 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Cijena Brexita 600 miliona funti sedmično

Prema istraživanju, Veliku Britaniju Brexit od referenduma košta 600 miliona funti sedmično, a bruto domaći proizvod je pao za 2,4 posto.

Od referenduma 2016. godine, Brexit Veliku Britaniju košta blizu 600 miliona funti sedmično, navodi se u istraživanju koje je provela investicijska banka Goldman Sachs.

Prema procjeni Goldman Sachsa, britanski bruto domaći proizvod - BDP smanjio se za 2,4 posto zbog posljedica Brexita.

Ekonomist ove banke u Londonu Sven Jari Stehn rekao je da su se gubici ekonomske proizvodnje koncentrirali oko investicija i privatne potrošnje, prenosi Tanjug Financial Times.

"Veliki udarac po investicije nagovještava da je politička neizvjesnost Brexita doista jedan od glavnih izvora ekonomskog gubitka uzrokovanog Brexitom.", izjavio je Stehn.

Utjecaj Brexita, kaže on, osjetio se i u drugim državama u koje Velika Britanija izvozi mnogo dobara, kao što su Francuska i Njemačka.

Britanski izlazak iz Europske unije u zbrci je nakon što je propast strategije premijerke Therese May stvorio pritisak rivalskih frakcija da se izađe bez sporazuma, raspišu izbori ili dogovori puno blaži razvod.

Nakon jednog od najturbulentnijih tjedana u britanskoj politici od referenduma 2016. godine, ostaje i dalje nejasno kako će, kada i hoće li uopće Ujedinjeno Kraljevstvo napustiti taj savez, kojem se pridružila prije 46 godina, prenijela je Hina. 

Treći poraz plana premijerke, nakon što je obećala da će dati ostavku ako se on usvoji, dodatno ju je oslabio usred krize u vezi Brexita, najznačajnijeg britanskog poteza od Drugog svjetskog rata. U isto vrijeme traju otvoreni sukobi unutar stranke i vlade.

Vođa konzervativnih zastupnika u Parlamentu rekao je da je vlada trebala biti jasnija da će gubitak većine na izvanrednim izborima 2017. godine "neizbježno" dovesti do prihvaćanja "mekšeg" Brexita.

"Cjelokupna vlada je trebala biti jasnija oko posljedica toga", istakao je Julian Smith, dodavši kako su ministri pokušali potkopati premijerku.

Njihovo ponašanje je "najgori primjer nediscipline u vladi u britanskoj političkoj povijesti", smatra Smith.

Mnogi u stranci premijerke ipak žele odlučniji razlaz s EU-om nego što ona predlaže.

Novine The Sun pišu kako joj je 170 od sveukupno 314 konzervativnih zastupnika poslalo pismo u kojem traže da se Brexit dogodi u narednih nekoliko mjeseci - sa ili bez dogovora.

Iako se Brexit trebao dogoditi u noći s petka na subotu, točno u ponoć po srednjoeuropskom vremenu, europski čelnici su Londonu dali odgodu s dvjema mogućnostima - ili će se dogovor o izlasku prihvatiti i Brexit će se odgoditi do 22. maja, ili će se dogovor odbaciti i London će do 12. aprila moći iznijeti drugu mogućnost i zatražiti novu odgodu.

U protivnom, dogodit će se "tvrdi" Brexit, bez dogovora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU