Crna Gora otvorila zadnje poglavlje u pristupnim pregovorima za EU

01.07.2020. 13:37 / Izvor: Akta.ba
Crna Gora otvorila zadnje poglavlje u pristupnim pregovorima za EU

Zadnje pregovaračko poglavlje koje je u utorak otvoreno bilo je poglavlje 8 - Tržišno natjecanje.

Crna Gora je u utorak otvorila zadnje preostalo poglavlje u pristupnim pregovorima s Europskom unijom, i sada joj preostaje rad na zatvaranju poglavlja, kojih su trenutačno zatvorena samo tri.

Pristupni pregovori podijeljeni su u 35 poglavlja, ali se pregovora u njih 33. Crna Gora sada ima svih 33 poglavlja otvorena, ali je do sada zatvorila samo tri.

Zadnje pregovaračko poglavlje koje je u utorak otvoreno bilo je poglavlje 8 - Tržišno natjecanje.

Otvoreno je na konferenciji o pristupanju na kojoj su EU predstavljali hrvatska veleposlanica pri EU-u Irena Andrassy i glavni direktor Opće uprave za pregovore o proširenju i za susjedstvo Christian Danielsson.

Pregovori o pristupanju Crne Gore Europskoj uniji otvoreni su u lipnju 2012. Ona je najdalje otišla u europskim integracijama od svih zemalja zapadnog Balkana. Osim Crne Gore, pregovore od 2014. vodi još i Srbija, koja je dosad otvorila manje od polovice pregovaračkih poglavlja. Sjeverna Makedonija i Albanija u ožujku su dobile zelene svjetlo za otvaranje pristupih pregovora.

Bosna i Hercegovina još nema status kandidata za članstvo, a najlošije stoji Kosovo, čiju neovisnost ne priznaje pet zemalja članica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU