Cross Spa IPA: Ponuda banja BiH i Srbije u zajedničkom aranžmanu

13.10.2014. 13:46 / Izvor: SensServis

Inače, zdravstveni turizam je najperspektivniji turistički proizvod koji je 2012. godine ostvario prihod na svjetskom nivou od 60 milijardi dolara zbog čega je važno unaprijediti ga u obje zemlje.

Tokom višednevnog studijskog putovanja u okviru projekta “Razvoj i promocija zdravstvenog spa turizma u IPA prekograničnoj regiji Bosna i Hercegovina – Srbija – Crosss Spa” koji finansira Evropska unija u BiH i Srbiji, u okviru programa IPA prekogranične suradnje predstavnici touroperatora i medija iz regiona, Evrope i svijeta imali su priliku upoznati  kapacitete i usluge u nekoliko banja u ove dvije zemlje.

Putovanje je organizirano radi promocije novog zajedničkog međuregionalnog turističkog proizvoda – ponude zdravstvenog turizma termalnih banja u sarajevskoj makroregiji u BiH i zračnih banja u zapadnoj Srbiji, koji obuhvata programe usmjerene ka zdravom životu i odgovornosti za vlastito zdravlje.

Tokom realizacije projekta BiH i Srbiju posjetili su predstavnici Evropa-spa asocijacije koji su održali niz treninga u obje zemlje o temi pružanja usluga kako zdravstvenih, tako i ugostiteljskih u skladu s EU strandardima, a više od 300 uposlenika banja bili su direktni učesnici koji su prošli nove edukacije te je sada turistički proizvod upakovan i može se napraviti ponuda banja u zajedničkom aranžmanu.

Vrijednost projekta je 452.152 eura od čega 15 posto osiguravaju partneri na projektu uz podršku nadležnih ministarstava u BiH i Srbiji.

Predstavnici medija i touroperatora posjetili su svih šest banja prekograničnog područja i upoznali su se o njihovoj ponudi i unaprijeđenoj turističkoj infrastrukturi, a svaka od ovih banja ima program za koji je specijalizirana. I dok jedni imaju izuzetne programe mršavljenja, drugi su se specijalizirali u smanjenju simptoma bolesti psorijaze, a neki u borbi protiv bolesti krvi.

Većina banja nudi nekoliko vrsta programa za reumatska oboljenja i bolesti kardiovaskuparnog sistema te bolesti mišića no banje kao javne ustanove trebaju još mnogo unapređivati svoje usluge posebno kada je smještaj pacijenata u pitanju.

Inače, zdravstveni turizam je najperspektivniji turistički proizvod koji je 2012. godine ostvario prihod na svjetskom nivou od 60 milijardi dolara zbog čega je važno unaprijediti ga u obje zemlje.

Video prilog: 

- Amra Hadžić, projekt-menadžerica iz Fondacije Lokalne demokratije

- Elvedin Kapo, specijalista fizikalme medicine, v.d. direktor lječilišta Reumal Fojnica BiH

- Senad Selimović, doktor medicine, v.d. direktora Banja Akvaterm Olovo, BiH

- Zorica Tankos, rukovodilac službe marketinga, banja Ivanjica, Srbija

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU