Digitalizacija industrije u fokusu sastanka u Davosu

22.01.2016. 10:31 / Izvor: poslovniplus.com
Digitalizacija industrije u fokusu sastanka u Davosu

Sve veća digitalizacija u procesu industrijske proizvodnje, zvana i „Industrija 4.0“, zaista ima ogroman potencijal. Prema jednoj anketi Foruma, zahvaljujući njoj bi u industrijskim zemljama do 2020. godine moglo biti ukinuto pet milijuna radnih mjesta.

Klaus Schwab, osnivač i predsjednik Svjetskog gospodarskog foruma koji se održava u Davosu, napisao je knjigu koju su sudionici i predstavnici medija dobili kao pozdravni poklon. „Četvrta industrijska revolucija“ – naslov je knjige od 188 strana, u kojoj Schwab analizira posljedice razvoja koji je, kako piše, „drukčiji od svega što je čovječanstvo do sada doživjelo“…

Sve veća digitalizacija u procesu industrijske proizvodnje, zvana i „Industrija 4.0“, zaista ima ogroman potencijal. Prema jednoj anketi Foruma, zahvaljujući njoj bi u industrijskim zemljama do 2020. godine moglo biti ukinuto pet milijuna radnih mjesta.

Među najpoznatijim sudionicima Foruma u Davosu koji se bave digitalizacijom gospodarstva su Jak Ma Yun, osnivač kineske trgovinske platforme Alibaba; Sheryl Sandberg, direktorica Facebooka; Ya-qin Zhang, šef internetske firme Baidu; Satya Nadella, šef Microsofta kao i Hiroaki Nakanishi, šef japanskog koncerna za elektroniku i strojogradnju Hitachi.

I pored toga, proglašavanje „četvrte industrijske revolucije“ za glavnu temu Svjetskog gospodarskog foruma je malo neobično. Jer, postoji čitav niz tema o kojima bi trebalo razgovarati mnogo hitnije.

Na primjer, teroristički napadi u Parizu, Istambulu, Jakarti i Ouagadougouu. Tu je i izbjeglička kriza, zbog koje se Europska unija nalazi na najtežem ispitu u svojoj povijesti. Pad kineskog gospodarskog rasta, recesija u zemljama ubrzanog industrijskog razvoja poput Brazila ili Rusije; gospodarske sankcije protiv Rusije; pitanje zaštite životne sredine nakon samita o klimi održanog u Parizu…

Organizatori kažu da će se o svemu tome, naravno, diskutirati u Davosu. Do vikenda bi se tamo trebalo održati 300 predavanja, seminara i okruglih stolova, na kojima će sudjelovati oko 2.500 političara, menadžera i znanstvenika iz više od 100 zemalja. Među njima je i oko 1.500 predstavnika oko 1.000 firmi koje su omogućile održavanje Foruma uplatom godišnjeg doprinosa od 458.000 eura.

Među sudionicima je i oko 300 osoba iz javnog i političkog života – šefova država ili vlada, ministara, predsjednika središnjih banaka, visokih dužnosnika organizacija kao što su Svjetska banka, Međunarodni monetarni fond ili Ujedinjeni narodi, a tu su i holivudske zvijezde Leonardo di Caprio i Kevin Specey.

Poznatih osoba na ovom samitu ne nedostaje. No ostaje da se vidi hoće li Forum uspjeti ostvariti svoju misiju „poboljšanja našeg svijeta“. Ove godine vjerojatno neće biti nekih posebnih trenutaka i susreta. Jer, neki važni čimbenici ipak nisu nazočni.

Na primjer, njemačka kancelarka Angela Merkel, koja je središnji lik europske izbjegličke krize, a nema ni velikih protivnika njezine politike – premijera Mađarske i Poljske. Umjesto Merkel, u Davos putuju predsjednik Njemačke Joachim Gauck i vicekancelar Sigmar Gabriel. Predsjednik Rusije Vladimir Putin na sastanak šalje zamjenika premijera Jurija Trutnjeva, dok će umjesto turskog predsjednika Erdogana tamo biti premijer Ahmet Davutoglu.

Od predstavnika SAD-a tu će biti potpredsjednik Joe Biden i ministar vanjskih poslova John Kerry. Predsjednik Barack Obama ni u posljednjoj godini svog mandata neće doći u Davos. Najviši po rangu Kinez koji će sudjelovati u radu samita je potpredsjednik NR Kine Li Yuanchao.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU