Do septembra nema odlaska: Državljani BiH još neće moći u EU

EU / POLITIKA

Do septembra nema odlaska: Državljani BiH još neće moći u EU

30.07.2020. 08:23 / Izvor: REUTERS

Evropska unija revidirala je jučer spisak zemalja čiji građani mogu slobodno ući u zemlje članice unije. Kako prenosi Rojters, poznat je nacrt novog spiska na kojem opet nema Bosne i Hercegovine.

Novu listu čini samo 11 zemalja, a ona će biti ozvaničena do četvrtka poslijepodne. Na spisku su Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tunis i Urugvaj. Takođe, Kina je na listi s tim da je uslovljena recipročnom odlukom za državljane EU, prenosi Rojters.

S obzirom na pogoršanje situacije u Alžiru, ova zemlja je uklonjena sa aktuelnog spiska koji je usvojen sredinom jula. Takođe, pored činjenice da nema Bosne i Hercegovine, na spisak nisu vraćene ni Srbije ni Crna Gora.

Ono što je novost jeste da Evropska unija vjerovatno neće opet revidirati spisak sve do početka septembra iako se isprva planiralo da se on obavlja svakih 14 dana. Uzrok ove odluke su godišnji odmori u institucijama EU.

Kako se navodi, ostaje mogućnost da neke zemlje budu uklonjene sa spiska i tokom augusta pod uslovom da se registruje radikalno pogoršanje stanja.

Lista nije obaveza država članica jer zemlje poput Italije i Belgije nisu otvorile granice za spomenute države sa spiska, dok Hrvatska i Bugarska dozvoljavaju ulazak državljanima BiH bez hrvatske putovnice uz negativan PCR test.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

EU