Država koja predvodi u cijepljenju protiv COVID-19 u EU

16.01.2021. 09:24 / Izvor: HINA
Država koja predvodi u cijepljenju protiv COVID-19 u EU

Danska predvodi u cijepljenju protiv novog koronavirusa zahvaljujući brzoj i nesmetanoj distribuciji, a da je bilo više doza na raspolaganju cijepio bi se i veći broj ljudi

Danska predvodi u cijepljenju protiv novog koronavirusa zahvaljujući brzoj i nesmetanoj distribuciji, a da je bilo više doza na raspolaganju cijepio bi se i veći broj ljudi, izvještava u petak AFP.

Od početka cijepljenja 27. prosinca, u Danskoj se cijepilo 2,2 milijuna ljudi od 5,8 milijuna stanovnika.

Za razliku od ostalih zemalja koje su polovicu svojih pošiljki stavili na stranu kako bi pacijenti mogli primiti i drugu dozu, Danska je u prvom valu iskoristila sve prve doze Pfizer/BioNTech cjepiva.

"Stajalište vlade je da onog trenutka kada cjepivo stigne u Dansku, isto se mora istog trena iskoristiti", kazala je danska premijerka Mette Frederiksen.

S odličnom logistikom i brzo provedenim procjepljivanjem u staračkim domovima u kojima su gotovo svi koji su željeli i primili cjepivo, Danska predvodi u cijepljenju svog stanovništva u EU i daleko je ispred Italije i Slovenije.

Danska, prema podacima koje je prikupio AFP, tri puta brže cjepi svoje stanovništvo od europskog prosjeka. Od četvrtka do danas, u Danskoj je prvom dozom cijepljeno 129.170 ljudi.

"Cjepivo se brzo distribuira i imamo jako dobru IT infrastrukturu što nam omogućuje da registriramo svaku osobu koja primi cjepivo", kazao je Jens Lundgren, profesor infektivnih bolesti na sveučilištu u Kopenhagenu.

Kako bi prvu dozu cjepiva dobio što veći broj ljudi, Danska je, kao i neke druge zemlje, dopustila da se cijepljenje drugom dozom odgodi do šest tjedana, umjesto preporučena tri tjedna.

WHO je odobrio tu odluku, usprkos zazoru proizvođača. Danska je u četvrtak počela primjenjivati i cjepivo Moderno.

Fotografija: AFP

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU