EBRD predstavila paket mjera solidarnosti za privrednike zbog virusa korona

14.03.2020. 07:45 / Izvor: SRNA
EBRD predstavila paket mjera solidarnosti za privrednike zbog virusa korona

Planirane mjere će uključivati proširenje trgovinskog finansiranja i obezbjeđivanje kratkoročnog finansiranja putem finansijskih institucija naročito za podršku manjim i srednjim preduzećima.

Evropska banka za obnovu i razvoj ( EBRD ) predstavila je "paket mjera solidarnosti" u vrijednosti od milijardu eura kako bi pomogla kompanijama da se suoče sa uticajem pandemije virusa korona, saopšteno je iz EBRD.

Paket mjera predstavlja prvobitni odgovor na krizu, a Banka je spremna da učini više kada bude potrebno.

Prijedloge o paketu danas su usvojili akcionari Banke koja ulaže u podršku razvoju, posebno privatnog sektora u 38 zemalja čija je ekonomija u usponu.

Prema hitnom programu, EBRD će uspostaviti "elastični okvir" kako bi obezbijedila finansiranje postojećih klijenata Banke sa snažnim poslovnim osnovama koji se suoče sa trenutnim poteškoćama vezanim za kredit.

Komentarišući reakciju Banke na globalnu zdravstvenu krizu, predsjednik EBRD, Sir Sumantra "Suma" Chakrabarti, je izjavio da pandemija Covid-19 i njene ekonomske posljedice predstavljaju izazov bez presedana za Banku i države u kojima posluje.

"Kako bi odgovorila solidarno sa svojim akcionarima, zemljama u kojima posluje, partnerima i klijentima, Banka je danas osnovala elastični okvir u vrijednosti od milijardu evra za nove i dodatna sredstva za stare klijente, koji obuhvata vanrednu likvidnost, radni kapital i trgovinske finansije.", rekao je Chakrabarti.

On je naglasio da je ovo prvo korak i da je Banka spremna da proširi svoj odgovor, te da preduzima aktivne i hitne korake kako bi pregledala, prilagodila i proširila instrumente finansiranja, u partnerstvu sa zemljama u kojima posluje, međunarodnim finansijskim institucijama i međunarodnom zajednicom.

Planirane mjere će, između ostalog, uključivati proširenje trgovinskog finansiranja i obezbjeđivanje kratkoročnog finansiranja putem finansijskih institucija u periodu do dvije godine, naročito za podršku manjim i srednjim preduzećima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU