ECB ima sredstava za daljnje mjere podrške ekonomiji

19.03.2020. 08:30 / Izvor: Agencije
ECB ima sredstava za daljnje mjere podrške ekonomiji

Europska središnja banka (ECB) priopćila je u srijedu da je spremna poduzeti daljnje mjere kako bi podržala krizom pogođenu ekonomiju eurozone.

Europska središnja banka (ECB) priopćila je u srijedu da je spremna poduzeti daljnje mjere kako bi podržala krizom pogođenu ekonomiju eurozone, nastojeći otkloniti rastuću zabrinutost da više nema "streljiva" da se suprotstavi mogućem pogoršanju ekonomskih prilika uslijed virusa COVID-19.

Iako je ECB prošlog tjedna donio širok spektar stimulativnih mjera, tržišni su akteri postavili pitanje jesu li mu preostali bilo kakvi moćni alati produbi li se kriza s korona virusom i banka ponovno bude pozvana da intervenira.

Ta je strahovanja pojačao Robert Holzmann, šef Austrijske središnje banke i član Upravnog vijeća ECB-a za utvrđivanje kamatnih stopa, koji je nagovijestio da je monetarna politika dosegnula svoj limit i da ECB ne može ispuniti očekivanja tržišta, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Reagirajući na komentare nakon što se ECB javno suprotstavio njegovoj izjavi, Holzmann je objavio kratko priopćenje u kojem je naveo da monetarna politika "ni na koji način" nije dosegnula svoje granice.

Porasli troškovi najslabijih članica

Europska središnja banka u priopćenju je navela da je "spremna svrsishodno prilagoditi sve svoje mjere bude li potrebno zaštititi likvidnost bankarskog sustava i da se osigura nesmetana transmisija njezine monetarne politike u svim jurisdikcijama".

Potpredsjednik ECB-a Luis de Guindos pojačao je tu poruku izjavom da središnja banka može učiniti više, ali da je "ovo zdravstvena kriza, a ne financijska" i da bi vlade trebale preuzeti odgovornost.

De Guindos je kazao da Europski mehanizam za stabilnost ima kapacitet 410 milijarda eura, ali da bi i jedinstven fiskalni instrument eurozone, za koji se dugo zalaže ECB, također bio koristan.

"Bilo bi važno da postoji zajednički odgovor, paneuropski odgovor. Jedinstven fiskalni instrument bio bi od suštinske važnosti za eurozonu", rekao je De Guindos za španjolski radio RNE.

Problem ECB-a jest u tome što su troškovi zaduživanja njegovih najslabijih članica skočili posljednjih dana, čak i nakon što je banka priopćila da je voljna intervenirati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU