ECB pokrenula program kupnje imovine vrijedan 750 milijardi eura

19.03.2020. 09:59 / Izvor: seebiz.eu
ECB pokrenula program kupnje imovine vrijedan 750 milijardi eura

Europska središnja banka pokrenula je program kupnje imovine u iznosu od 750 milijardi eura (820 milijardi USD) u nastojanju da pomogne ublažiti utjecaj epidemije koronavirusa.

Europska središnja banka (ECB) pokrenula je program kupnje imovine u iznosu od 750 milijardi eura (820 milijardi USD) u nastojanju da pomogne ublažiti utjecaj epidemije koronavirusa jer je broj smrtnih slučajeva u Europi dostigao nove visine.

Centralna banka rekla je u srijedu da će kupiti javne i privatne vrijednosne papire za suzbijanje "ozbiljnih rizika" koronavirusa. Takozvani Pandemijski program kupnje u hitnim slučajevima (PEPP) trajat će do kraja godine.

"Izvanredna vremena zahtijevaju izvanredne akcije. Ne postoje ograničenja u našoj obvezi prema euru. Odlučni smo u svom mandatu iskoristiti puni potencijal naših alata “, izjavila je u srijedu na Twitteru predsjednica ECB Christine Lagarde.

Koronavirus, koji je započeo u Kini krajem 2019., doveo je do zaustavljanja glavnih ekonomija eurozone, s Italijom, Francuskom, Španjolskom i Belgijom u potpunom zatvaranju. Podaci su također pokazali da je virus zarazio i ubio više ljudi u Europi nego u Kini, objavio je The New York Times.

Novi program kupovine imovine također će uključivati grčke vrijednosnice. Grčke državne obveznice nisu bile uključene u prethodne programe kupnje imovine središnje banke jer nisu imale dovoljno vjerodostojnosti među investitorima nakon krize s državnim dugom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU