EIT objavio poziv za projekte u oblastima urbane mobilnosti

25.01.2018. 08:54 / Izvor: Akta.ba
EIT objavio poziv za projekte u oblastima urbane mobilnosti

Pozivom se nastoje motivisati inovatori i preduzetnici da razviju rješenja za društvene izazove.

U okviru programa EU Horizon 2020, Evropski institut za inovacije i tehnologiju (EIT) objavio poziv za dostavljanje projektnih prijedloga koji se odnosi na formiranje inovacijske zajednice u oblastima urbane mobilnosti, kao i unapređenje proizvodnje sa dodatnom vrijednosti.

Pozivom se nastoje motivisati inovatori i preduzetnici da razviju rješenja za društvene izazove, a formiranjem zajednica bi se uticalo na transformaciju današnjih oblika industrijske proizvodnje i razvijanje novih inovativnih proizvoda i usluga, kao i  nastanak sveobuhvatnijeg i sigurnijeg sistema urbane mobilnosti. 

Podsjećamo da je EIT formiran da okuplja inovatore i preduzetnike, ojača saradnju između sektora i privuče vrhunske talente iz cijelog svijeta, sa kolektivnim ciljem - izgradnja boljeg svijeta.

Vaše projektne prijedloge možete kandidovati do 12. jula 2018. godine, a pobjednička partnerstva će biti objavljena u decembru iste godine.

"Prijedlozi bi trebali podnijeti partneri iz poslovnih, visokoškolskih i istraživačkih institucija kako bi se borili s društvenim izazovima razvijanjem inovativnih proizvoda i usluga. EIT Innovation Community je jedinstveno dugoročno partnerstvo s potencijalnim proračunom do 400 milijuna eura za prvih sedam godina poslovanja. Njegova postavka mora biti stvorena od snažne želje za različitim poslovima, s istomišljenicima i organizacijama spremnima za eksperimentiranje i rad na granicama inovacija kako bi se stvorili pravi inovativni ekosustavi s visokom međusobnom povezanošću", rekao je Peter Olesen, predsjednik Upravni odbor EIT - a.

Detaljnije informacije o pozivu, načinu apliciranja, uslovima i kriterijumima koje aplikanti moraju da ispune prilikom apliciranja možete pronaći na sljedećoj internet stranici .

"S obzirom na to da se projekti podnose posredstvom elektronske platforme (e-MS), u cilju prikupljanja informacija i unapređenja učešća aplikanata iz Republike Srpske u programima Evropske unije, molimo aplikante iz Republike Srpske da obavijeste Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju (b.vicanovic@meoi.vladars.net, cc d.telic@meoi.vladars.net, j.saraba@meoi.vladars.net) o kandidovanju za sredstva programa EU Horizon 2020", saopćeno je iz Vlade RS.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU