EK: Mađarska može da kupi ruske vakcine, ali na svoju odgovornost

01.12.2020. 10:33 / Izvor: N1
EK: Mađarska može da kupi ruske vakcine, ali na svoju odgovornost

Mađarska može po hitnoj proceduri da dozvoli uvoz ruske vakcine protiv virusa korona, ali samo za svoje građane i uz preuzimanje pune odgovornosti za taj čin.

Mađarska može po hitnoj proceduri da dozvoli uvoz ruske vakcine protiv virusa korona, ali samo za svoje građane i uz preuzimanje pune odgovornosti za taj čin, kažu u Evropskoj Komisiji povodom takvih najava koje stižu iz Mađarske.

U Briselu objašnjavaju da upotrebnu dozvolu za vakcine za teritoriju EU može da izda samo Evropska agencija za lijekove, ali da postoji procedura koja može da bude sprovedena u "hitnim situacijma" i koju Mađarska sada može da iskoristi.

"Mađarske nacionalne vlasti moraće da donesu odluku i preuzmu odgovornost za ono što slijedi. Takođe, ako dozvolu daju samo mađarske vlasti, a ne i Evropska agencija za lijekove, ona će moći da se koristi samo u Mađarskoj, ali ne i u ostatku EU”, rekao je portparol Evropske komisije Stefan de Kersmaker.

On je dodao da u Briselu nemaju podatke o pomenutoj ruskoj vakcini, jer je prozivođač nedavno uspostavio prvi kontakt sa Evropskom agencijom za lijekove i dodaju da će biti ispitana efikasnost i bezbjednost svake vakcine prije nego što ona bude plasirana na tržište EU.

Evropska komisija potpisala je do sada šest predugovora sa farmaceutskim kompanijama o potencijalnoj nabavci vakcina protiv virusa korona, a u pregovorima je sa još tri.

Brisel do sada nije pregovarao sa ruskim, ali ni sa kineskim proizvođačima vakcine, iako ne isključuje mogućnost da do toga dođe.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU