EK povećala procjenu rasta hrvatskog gospodarstva na 3,2 posto

09.11.2017. 11:41 / Izvor: Fena
EK povećala procjenu rasta hrvatskog gospodarstva na 3,2 posto

Restrukturiranje Agrokora, najveće privatne kompanije u Hrvatskoj, imalo je, čini se, manji utjecaj na gospodarstvo u prvom polugodištu nego što se očekivalo

Europska komisija povećala je u četvrtak procjenu rasta hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) s prijašnjih 2,9 na 3,2 posto jer se gospodarstvo pokazalo otporno na krizu u Agrokoru i jer bi se u drugom polugodištu rast trebao ubrzati.

Restrukturiranje Agrokora, najveće privatne kompanije u Hrvatskoj, imalo je, čini se, manji utjecaj na gospodarstvo u prvom polugodištu nego što se očekivalo, navodi se u jesenskim ekonomskim prognozama Europske komisije, prenosi Hina.

Upravo zbog izbijanja krize u Agrokoru Komisija je u proljetnim prognozama smanjila procjenu rasta hrvatskog BDP-a s prethodnih 3,1 na 2,9 posto.

No, u novim prognozama povećala je stopu rasta na 3,2 posto jer su, osim manjeg nego što se očekivalo negativnog utjecaja Agrokora, u ljetnim mjesecima snažno porasli industrijska proizvodnja i promet u trgovini na malo.

Uz to, navodi se u prognozama EK-a, dolasci turista i broj noćenja porasli po dvoznamenkastim stopama.

"Ti trendovi, zajedno sa snažnim pokazateljima raspoloženja potrošača, navode na zaključak da će gospodarstvo i u drugom polugodištu zadržati snažan rast, pa bi očekivani rast BDP-a u cijeloj 2017. mogao biti 3,2 posto", navodi se u prognozama Komisije.

U prvom tromjesečju ove godine BDP je porastao 2,5 posto na godišnjoj razini, a u drugom 2,8 posto. Ostvare li se procjene Komisije, hrvatski BDP porastao bi u ovoj godini iznad prosjeka u Europskoj uniji, koji bi, smatra Komisija, mogao iznositi 2,3 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU