Erdogan i čelnici EU o poboljšanju odnosa Ankare i Bruxellesa

27.03.2018. 10:33 / Izvor: Fena
Erdogan i čelnici EU o poboljšanju odnosa Ankare i Bruxellesa

Erdogan je izjavio je da bi bila velika greška izostavljanje Turske iz procesa proširenja Evropske unije.

Čelnici Evropske unije u ponedjeljak su rekli da nisu primili konkretne odgovore turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na dug popis zabrinutosti izraženih zbog turske vojne operacije u Siriji i zbog hapšenja novinara u Turskoj, prenose agencije.

"Nismo dobili nikakav oblik konkretnog kompromisa danas", rekao je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk na pres konferenciji nakon razgovora s Erdoganom u bugarskom gradu Varni.  

"No nadam se još uvijek da će to biti moguće u budućnosti... Samo napredak u tim pitanjima omogućit će nam da poboljšamo odnose EU i Turske, uključujući proces pristupanja Evropskoj uniji", rekao je Tusk.

Erdogan je na sastanku u Varni izrazio želju za ubrzanjem procesa pristupanja njegove zemlje Evropskoj uniji, a koji ne napreduje. 

Erdogan je izjavio je da bi bila velika greška izostavljanje Turske iz procesa proširenja Evropske unije.

Na samitu EU i Turske kao kandidata za članstvo, u bugarskom gradu Varni, Erdogan je rekao da se nada da su teška vremena Turske i EU ostavljena u prošlosti, prenosi Reuters.

Samitu u Bugarskoj koja predsjedava Evropskom unijom, prisustvovali su bugarski premijer Bojko Borisov, predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji su u Varni održali zajedničku pres konferenciju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU