Estonci već glasali na izborima za EP iz udobnosti svog doma

22.05.2019. 10:16 / Izvor: Blic
Estonci već glasali na izborima za EP iz udobnosti svog doma

Estonija je jedina zemlja na svijetu u kojoj cijelo biračko tijelo ima mogućnost da glasa online na svakim izborima.

Estonija je jedina zemlja na svijetu u kojoj cijelo biračko tijelo ima mogućnost da glasa online na svakim izborima, a više od 80.000 Estonaca je to već učinilo na izborima za Evropski parlament.

Internet glasanje odnosno "E-glasanje" omogućeno je od 2005. godine u zemlji koja je svijetu dala Skype i gdje procenat birača koji koriste internet za glasanje raste na svakim novim izborima, tako da je na nacionalnim izborima u martu njihov broj premašio 44 odsto.

Među prvim Estoncima koji su glasali za EP, bila je Linda Lainvo (32), koja je to učinila iz kafića prije odlaska na posao, prenosi AP.

"Ne bih mogla da zamislim život drugačije. Sve radim online, tako da ne moram da stojim u redu i da bilo šta radim preko papira.", rekla je ova državna službenica.

Najprije se ulogovala na sigurni online portal sa svojom ličnom kartom i PIN kodom. Zatim je skinula aplikacije i identifikovala se, da bi potom pogledala izborne liste i u virtuelnoj "glasačkoj kabini" izabrala kandidate za koje želi da glasa.

Lindi Lainvo trebalo je 30 sekundi da glasa, a za to isto vrijeme širom Estonije glasalo je još 2.000 građana.

Izbori za EP održavaju se od 23. do 26. maja u članicama EU, a estonski sistem i-glasanja traje od desetog do četvrtog dana prije izbora i omogućava ljudima da glasaju više puta, ali se računa samo posljednji glas.

I dok su na prvim izborima preko interneta glasali uglavnom mladi tehnološki obrazovani muškarci, danas se biračko tijelo razložilo i ne može se precizno reći ko je E-glasač.

"Svi birači mogu da budu E-birači", kaže predsjednik Izborne komisije Prit Vinkel.

Istraživanja pokazuju da je mogućnost glasanja preko Interneta značajno uticala na odziv Estonaca, naročito onih u inostranstvu.

Sistem je urađen tako da bude transparentan i siguran i omogućava ljudima da provjere da li je njihov glas ispravno zabilježen.

Estonija, koja ima 1,3 miliona stanovnika, krenula je prije tri decenije put modernizacije i vrlo rano se posvetila digitaliizaciji.

Uvela je visokotehnoški nacionalni sistem ličnih karata u kojem su fizički lične karte povezane s digitalnim potpisima koje građani ne samo da koriste za glasanje već i za plaćanje poreza i pristup zdravstvenim i obrazovnim podacima.

"Ja nisam IT osoba, ali vjerujem njihovoj ekspertizi, ali i mojoj državi", rekla je Linda Lainvo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU