EU: Bez promjena granica na Zapadnom Balkanu

14.04.2021. 10:37 / Izvor: Agencije
EU: Bez promjena granica na Zapadnom Balkanu

Sva otvorena pitanja među državama treba rješavati u procesu koji ne zalazi u opasne teritorije, a koji se oslanja na zakone i principe Evropske unije.

Glasnogovornik Evropske unije Peter Stano izjavio je u utorak da je stav Brisela po pitanju eventualnih promjena granica na Zapadnom Balkanu nepromijenjen i jasan.

"Ništa se ne bi trebalo mijenjati kada su u pitanju granice na Zapadnom Balkanu. Treba se raditi na regionalnom pomirenju i saradnji, što je i logika eurointeracionog procesa. Sva otvorena pitanja među državama treba rješavati u procesu koji ne zalazi u opasne teritorije, a koji se oslanja na zakone i principe EU-a", rekao je on na redovnoj konferenciji za medije u Briselu.

Poručio je da Evropska komisija nema zvanične informacije o prispjeću, niti sadržaju non papera koji je, prema nekim medijskim navodima, premijer Slovenije Janez Janša poslao predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu, prenosi Tanjug.

"Nezvanični dokumet", koji je Janša, prema pisanju medija u Bosni i Hercegovini, uputio predsjedniku Evropskog svijeća, među prioritetima predstojećeg slovenskog predsjedavanja EU-om ima i "završetak raspada Jugoslavije".

Janšina ideja, prema pisanju medija, podrazumijeva promjenu granica na Zapadnom Balkanu, odnosno stvaranje "velike Srbije" i "velike Albanije", kao i "komadanje Bosne i Hercegovine".

Sam Janaša nije potvrdio postojanje ovakvog dokumeta, a iz kabineta Charlesa Michela nisu mogli potvrditi da mu je stigao takav dokument.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU