EU će odobriti May drugu odgodu Brexita, ali uz uslove

EU / POLITIKA

EU će odobriti May drugu odgodu Brexita, ali uz uslove

10.04.2019. 13:56 / Izvor: Fena

Evropska unija odobrit će britanskoj premijerki Theresi May drugu odgodu Brexita na vanrednom samitu, ali će čelnici EU raspravljati o dužoj odgodi uz uslove koji bi spriječili svakog budućeg britanskog premijera da ugrozi blok.

May je u utorak putovala u Berlin i Pariz uoči samita kako bi zatražila od Angele Merkel i Emmanuela Macrona da joj omoguće da odgodi razlaz, koji je trebao biti britansko "oslobađanje". Taj njen odlazak je u Londonu nazvan kao nacionalno poniženje.

May je zatražila od EU da pomjeri datum Brexita od petka za 30. juni, ali se u Bruxellesu raspravlja o "flekstenziji" - fleksibilnom produženju roka do kraja ove godine ili do marta 2020., saopćili su diplomati  EU.

Takva bi opcija omogućila Britaniji da ode ranije ukoliko London deblokira sporazum, iako će EU pokušati da nametne uslove kako bi spriječila svakog nasljednika May da donosi pogrešne odluke po blok.

Francuska se protivi automatskom dugačkom produženju u ovoj fazi, i ukoliko London to bude želio, Macron bi mogao zatražiti od May zakonski obavezujuće obećanje da neće stvarati nikakve probleme ulažući veto na odluke EU.

U nacrtu zaključaka samita u čiji je uvid došao Reuters navodi se da će Britaniji biti odobrena druga odgoda pod određenim uslovima. U njima se ne navodi datum okončanja procesa.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

EU