EU će pomoći Libanu kroz preferencijalnu trgovinu

EU / EKONOMIJA

EU će pomoći Libanu kroz preferencijalnu trgovinu

06.08.2020. 11:50 / Izvor: Fena

"Evropska komisija spremna je pomoći Libanu kroz preferencijalnu trgovinu i  carinske olakšice", izjavila je u četvrtak čelnica izvršne vlasti EU nakon telefonskog razgovora  s libanskim premijerom Hassanom Diabom.

Ponuda predsjednice Komisije Ursule von der Leyen uslijedila je nakon eksplozije u utorak u kojoj je poginulo najmanje 137 ljudi, a ranjeno više od pet hiljada, kada je luka u Bejrutu  razorena, a dijelovi grada potpuno uništeni, podsjeća Reuters.

"Komisija je bila spremna istražiti kako poboljšati naše trgovinske odnose u ovom izazovnom vremenu, posebno u obliku dalje preferencijalne trgovine i olakšavanja carina", rekla je Von der Leyen.

Također je ponudila pomoć EU-a u ocjeni obnove Bejruta i oporavka Libana, kao i podršku u razgovorima s međunarodnim finansijskim institucijama za dodatne mjere ekonomske pomoći.

EU je poslala više od 100 vatrogasaca, vojno plovilo za medicinsku evakuaciju i aktivirala  svoj sistem satelitskog mapiranja Copernicus kako bi pomogli u procjeni štete.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

EU