EU finansira tri projekta namijenjana borbi protiv korupcije

13.02.2019. 11:41 / Izvor: Akta.ba
EU finansira tri projekta namijenjana borbi protiv korupcije

Evropska unija finansirat će tri nova projekta za borbu protiv korupcije u vrijednosti oko 3,5 miliona eura.

Evropska unija finansirat će tri nova projekta za borbu protiv korupcije u vrijednosti oko 3,5 miliona eura, u okviru tekuće podrške Bosni i Hercegovini (BiH) u području vladavine prava.

Radi se o projektu "Institucionalna podrška za borbu protiv korupcije - IPAK",  vrijednosti  750.000 eura, koji će osigurati pomoć tijelima i ostalim nadležnim institucijama za borbu protiv korupcije na svim nivoima u BiH kako bi se tom izazovu pristupilo na jači i angažiraniji način.

Drugi od projekata, koji će sutra, 14. februara, biti predstavljen u Sarajevu, je projekat "EU4Justice - podrška borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala", vrijedan 2,2 milliona eura.

Ovaj projekat provodi se u saradnji s francuskom agencijom Justice International Cooperation (JCI) s ciljem jačanja učinkovitosti istrage i krivičnog progona ozbiljnih slučajeva korupcije i organiziranog kriminala kroz intenziviranje saradnje između krivičnog pravosuđa.

I treći projekt nazvan  "EU podrška protiv korupcije u BiH", vrijednosti  500.000 eura, provodit će Transparency International, a cilj mu je identifikacija određenih koruptivnih praksi u zdravstvenom sektoru u BiH, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU