EU integracije zahtijevaju transparentan odnos vlasti i NVO

15.01.2018. 08:26 / Izvor: Federalna.ba
EU integracije zahtijevaju transparentan odnos vlasti i NVO

Sporazum o saradnji Vijeća ministara, ali i Vlade Distrikta Brčko s predstavnicima civilnog društava potpisalo je oko 70 nevladinih organizacija

Za proces evropskih integracija u našoj zemlji neophodna je institucionalizovana i trasparentna saradnja vlasti i organizacija civilnog društva. U prošloj godini zabilježeni su pomaci na nivou Vijeća ministara BiH i Distrikta Brčko. Ova dva nivoa vlasti potpisali su sporazume s nevladinim organizacijama i okončali dosadašnju ad hok saradnju. Postoje informacije da bi se u proces mogla uključiti Federacija, dok u Reublici Srpskoj ne bi mijenjali ništa.

Sporazum o saradnji Vijeća ministara, ali i Vlade Distrikta Brčko s predstavnicima civilnog društava potpisalo je oko 70 nevladinih organizacija. I jedni i drugi obavezali su se da će formirati vijeća za saradnju. Tijelo će imati savjetodavnu ulogu i u njemu će sjediti predstavnici nevladinog sektora. Vijeće će biti formirano u narednih mjesec, a izbor članova bit će izvršen na osnovu javnog poziva.

“Nakon toga idemo na izradu strategije razvoja civilnog društva Vijeća ministara BiH, jedan vrlo značajan strateški dokument, odnosno, sve ono što Vijeće ministara planira da uradi. Nadam se da će to biti četvorogodišnja strategija, ali čekamo da se formira radna grupa koja će biti mješovito tijelo sastavljeno od predstvanika institucija i nevladinih organizacija”, priča Goran Kučera, stručni savjetnik u Ministarstvu pravde BiH.

Strategija razvoja civilnog društva je dokument koji je, pored Vijeća za saradnju, druga najznačajnija stvar proistekla iz Sporazuma Vijeća ministara i nevladinog sektora. Sporazum je potpisan u okviru projekta Evropske unije vrijednog više o milion maraka. U sporazumu stoji i obaveza reforme finansiranja nevladinih organizacija.

“Ta reforma načina finansiranja je jedna svobuhvatanu reforma u smislu da će se mijenjati zakon o budžetu i zakon o NVO i odluka o organizacijama od posebnog značaja”, ističe Goran Žeravčić, vođa tima CBGI projekta.

Osim pravilnika potreban je i zajednički registar nevladinih organizacija u BiH. Bit će završen ako Republika Srpska dostavi podatke iz sudskih registara.

“Registar se usaglašava, skeniran je i sad treba raditi proces iščićavanja organizacija, koje će morati podnositi određene dokumente kojima dokazuju da održavaju skupštinu jednom godišnje, da podnose finansijske izvještaje itd.", kaže Omir Tufo, projekt menadžer u CPCD-u.

Vlada Republike Srpske ne treba dodatne sporazume s nevladinim sektorom i zadovoljna je dosadašnjom praksom. Iz Vlade Federacije nismo dobili informaciju o budućim planovima saradnje, ali smo iz drugih izvora saznali da je Vlada donijela odluku o imenovanju specijalnog koordinatora za tu oblast.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU