EU

EU može dati samo moralnu pomoć Ukrajini

27.02.2014. 09:30 / Izvor: SRNA
EU može dati samo moralnu pomoć Ukrajini

EU ne može spasiti ukrajinsku ekonomiju, već samo može da joj pruži - moralnu pomoć, navodi "Njujork tajms".

EU ne može spasiti ukrajinsku ekonomiju, već samo može da joj pruži - moralnu pomoć, navodi "Njujork tajms".

Neimenovani zvaničnika EU rekao je za ovaj list da ne postoji konsenzus među članicama EU da se sa Ukrajinom potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

"Njujork Tajms" prenosi izjave ukrajinskih zvaničnika da je toj zemlji u naredne dvije godine potrebno 35 milijardi dolara da ne bi bankrotirala.

List ocjenjuje da  je za EU veoma teško da prikupi ta sredstva kada je prethodno odbila slične zahtjeve svojih članica Španije, Portugala i Grčke.

Takođe, navodi se u tekstu, problemi Ukrajine mogli da budu ubrzani, ako Rusija odluči da se ekonomski osveti novim vlastima ili da podrži separatizam na istoku zemlje, dok insistira da se postojeći zajmovi isplate u cjelini.

U Kijevu navode da im je do kraja ove sedmice potrebno pet milijardi eura kako bi izbjegli ekonomski kolaps.

"Tajms" navodi da Ukrajina za isporučeni ruski gas treba da se plati 1,3 milijarde eura. Još 870 miliona su obaveze preme MMf-, a tu je i obaveza u vidu penzija i plata u javnom sektoru.

Zamjenik ruskog ministra finansija Sergej Storčak rekao je da Rusija nema pravnu obavezu da isplati narednu tranšu kredita Ukrajini.

"Ono o čemu mi govorimo jeste nova runda pregovora i novi ugovori. U kojoj formi će ti ugovori biti, to će vrijeme pokazati", izjavio je Storčak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU