EU ne razmatra prekid putovanja unutar Schengenske zone

24.02.2020. 11:53 / Izvor: Fena
EU ne razmatra prekid putovanja unutar Schengenske zone

Evropska komisija saopćila je u ponedjeljak da još ne razmatra da prekine s putovanjima unutar Schengenske zone nakon epidemije korona virusa u Italiji.

Evropska komisija saopćila je u ponedjeljak da još ne razmatra da prekine s putovanjima unutar Schengenske zone nakon epidemije korona virusa u Italiji, ali da priprema planove za bavljenje vanrednim situacijama.

Četiri osobe preminule su u sjevernoj Italiji od bolesti i oko 150 slučajeva prijavljeno je od petka, čime je Italija postala najteže pogođena zemlja izvan Azije.

"O scenarijima borbe protiv virusa, poput koordinirane suspenzije Schengena, trenutno ne razmišljamo, ali radimo na raznim planovima bavljenja kriznim situacijama", izjavio je evropski komesar za upravljanje kriznim situacijama, Janez Lenarčič, na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

Austrija je u nedjelju navečer suspendovala željezničku vezu preko Alpa s Italijom na oko četiri sata nakon što je dvoje putnika testirano na korona virus.

Ograničenja putovanja unutar Schengena trebala bi biti proporcionalna i koordinirana među članicama EU, saopćila je evropska povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides dodajući da  bi ograničenja trebala biti zasnovana na naučnim dokazima.

"Trenutno, WHO nije preporučila uvođenje ograničenja na putovanja ili na trgovinu - izjavila je Kyriakides novinarima u ponedjeljak, dodajući da će misija WHO otputovati u Italiju u utorak kako bi procijenila situaciju", prenosi Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU