EU neće dopustiti da je Turska ucjenjuje

06.03.2020. 11:03 / Izvor: HRT
EU neće dopustiti da je Turska ucjenjuje

Europska unija neće se dati ucjenjivati i od Turske traži da poštuje sporazum o zaustavljanju migranata, izjavili su u petak u Zagrebu europski ministri vanjskih poslova.

Europska unija neće se dati ucjenjivati i od Turske traži da poštuje sporazum o zaustavljanju migranata, izjavili su u petak u Zagrebu europski ministri vanjskih poslova. 

Uoči izvanrednog sastanka, ministri su podržali Grčku da poduzima sve nužne mjere za zaštitu vanjskih granica Unije te istaknuli kako će razmotriti inicijativu za stvaranje sigurne zone na sjeveru Sirije. Pozdravili su primirje koje su u četvrtak postigli Rusija i Turska kao prvi korak prema deeskalaciji nasilja.

Ministrima će se uvodno obratiti  premijer Andrej Plenković koji je uoči sastanka izjavio kako vjeruje da će se nastaviti dijalog s Turskom.

"Trebamo nastavak političkog dijaloga s Turskom i povratak poštivanju sporazuma iz 2016. To je jedino rješenje da se ne ponovi situacija otprije četiri godine, a u sklopu hrvatskog predsjedanja smo napravili sve da se kroz nastavak razgovora dođe do kompromisa, poručio je Plenković. Prije svega postoji humanitarni interes da se izbjegne situacija u kojoj se migranti prebacuju na grčku granicu u uvjerenju da je ona otvorena, a to nije tako", dodao je.

Plenković kaže kako bi najprimjerenije bilo da se migranti s granice vrate natrag u Tursku.

"Nije riječ o ljudima koji su trenutno došli iz Idliba nego o ljudima koji su godinama u Turskoj. Tamo ih je oko 3,7 milijuna. To je opterećujuća činjenica za Tursku, ali su oni tamo bili u organiziranom prihvatu", rekao je.

Plenković ističe da grčka policija štiti vanjsku granicu Europske unije.

"Uvijek smo protiv nasilja i za humanitarni pristup, ali smo jednako tako i protiv ilegalnih prelazaka granica. vjerujemo da se mogu poduzeti mjere koje neće nužno uključivati korištenje gumenih metaka", poručio je.

Na izvanrednom sastanku u Zagrebu ministri dogovaraju zajednički odgovor na krizu koja je zaprijetila novim migrantskim valom prema Europi.

Policija upozorava građane da se u jutarnjim i prijepodnevnim satima, u povodu održavanja događaja na visokoj razini, očekuju manje gužve i povremeni zastoji u prometu i to na prilaznim pravcima prema užem središtu Zagreba te Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU