EU očekuje da Britanija ispuni sve finansijske obaveze u slučaju Brexita

EU / POLITIKA

EU očekuje da Britanija ispuni sve finansijske obaveze u slučaju Brexita

26.08.2019. 13:32 / Izvor: Fena

Evropska unija očekuje da Britanija ispoštuje sve svoje finansijske obaveze koje je preuzela tokom članstva u bloku, čak i u slučaju Brexita bez sporazuma, izjavila je u ponedjeljak glasnogovornica Evropske komisije.

Britanski premijer Boris Johnson izjavio je u nedjelju da Britanija, ukoliko napusti blok bez sporazuma o razlazu, više neće biti zakonski obavezana na dug od 39 milijardi funti koje je dogovorila njegova prethodnica Theresa May.

"Sve obaveze koje su preuzele 28 država članica trebaju se ispoštovati. To je također posebno tačno u scenariju bez sporazuma, u kome se očekuje da da Ujedinjeno Kraljevstvo "Umjesto da se ulazi u prijetnju sudskom akcijom, mislim da je bitnije da jasno poručimo da je svođenje računa od suštinskog značaja za pokretanje novih odnosa zasnovanih na uzajamnom povjerenju", kazala je ona, dodajući daLondon do sada nije potegnuo to pitanje kod EU.

Johnson je najavio da će izvesti Britniju iz EU 31. oktobra, sa ili bez sporazuma kako bi ublažio posljedice očekivanog ekonomskog pada, prenosi Reuters.

PODIJELI:

TAGOVI:

Boris Johnson

Brexit

EU

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

EU