EU odustaje od stroge regulacije poslovanja banaka

10.01.2014. 15:25 / Izvor: Fena
EU odustaje od stroge regulacije poslovanja banaka

Banke su ove sedmice pozdravile vijest da EU planira uvesti blaža pravila o bankarskom trgovanju od SAD-a, no to znači da će globalna pravila vjerovatno ostati nedosljedna unatoč obećanjima da će biti usklađena.

Banke su ove sedmice pozdravile vijest da Evropska unija planira uvesti blaža pravila o bankarskom trgovanju od Sjedinjenih Država, no to znači da će globalna pravila vjerovatno ostati nedosljedna unatoč obećanjima da će biti usklađena, piše Reuters. Na vrhuncu financijske krize 2009. svjetski čelnici obećali su na summitu G20 da će koordinirati donošenje novih propisa. No, pojedine države od tada su krenule različitim putevima koji se kreću od ograničavanja bankarskih bonusa do strožih kapitalnih zahtjeva.

Banke upozoravaju da im zbog toga jako rastu troškovi te da bi im zaobilaženje propisa moglo biti čak i lakše. Morgan Stanley procjenjuje da razlike u novim propisima najveće svjetske banke stoje 15 milijardi američkih dolara na godinu. Najnoviji primjer nacrt je prijedloga zakona o strukturi banaka koji priprema evropski povjerenik zadužen za financijske usluge Michel Barnier, a koji je ove sedmice procurio u javnost.

Načelo razdvajanja komercijalnog od investicijskog bankarstva, poznato u Sjedinjenim Državama kao Volckerovo pravilo po bivšem guverneru američke središnje banke, trebalo bi zaštititi finansijski sistem od trgovanja kojim je, primjerice, investitor zvan "Londonski kit" J.P. Morganu 2012. nanio gubitak od šest milijardi američkih dolara. Američka verzija zakona, finalizirana prošli mjesec, široko definira tzv. vlasničko trgovanje u kojem banke vlastitim novcem kupuju vrijednosne papire na tržištu, prisiljavajući ih da razdvoje takve riskantne djelatnosti od komercijalnih. Evropski planovi predviđaju daleko užu definiciju, što bi regulatorima i bankama moglo dati više prostora.

Po pisanju Financial Timesa, takvo razdvajanje bankarskih djelatnosti ne bi bilo obvezno i bilo bi jeftinije i manje restriktivno nego što se prvobitno očekivalo, a nacionalnim regulatorima dala bi se široka diskrecija u provedbi reformi. Zakonski prijedlog, koji bi Evropska komisija trebala objaviti potkraj januara ili u februaru, time uveliko odstupa od preporuka Liikanenova izvještaja iz oktobra 2012. o reformi poslovanja banaka.

U izvještaju koji je pripremio bivši guverner finske središnje banke Erkki Liikanen bilo je sporno jer je predložilo obvezno razdvajanje vlasničkog trgovanja i drugih riskantnih oblika trgovanja, čemu su se usprotivile Francuska i Njemačka kao i većina velikih evropskih banaka. Barnierov prijedlog predviđa zabranu vlasničkog trgovanja za 30-ak najvećih, sistemski važnih banaka u Evropi od 2018. te razdvajanje nekih banaka od 2020. No, regulatori će moći odlučiti treba li razdvajanje biti obvezno, a predviđaju se i iznimke za odgovarajuće nacionalne reforme.

Njemačka, Francuska i Velika Britanija pripremaju, naime, vlastita pravila na tom području. Nova pravila neće se prema tome odnositi na hiljade malih banaka u EU.

Ne dira se ni u trgovanje državnim dugovima, a regulatori će moći zaštititi velike kooperativne i štedne banke. Liikanen je s druge strane smatrao da bi se njegove preporuke trebale odnositi na sve banke neovisno o njihovu poslovnom modelu, prenosi FT.

Različiti pristupi postavljaju pitanje hoće li jedinstven bankarski model i prateća ekonomija razmjera u budućnosti biti mogući, ističu stručnjaci. 

Blaži evropski propisi dobra su vijest za banke. Evropska komisija informaciju nije željela potvrditi. "Ne postoji nikakav formalni prijedlog Evropske komisije u ovoj fazi. Tekst o kojem je riječ tek je nacrt, koji može biti bitno promijenjen, i nema političku podršku Komisije", saopćila je Komisija. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU