EU parlamentarci pozvali Vijeće: Nastavite podržavati evropsku perspektivu BiH

27.05.2021. 15:54 / Izvor: N1
EU parlamentarci pozvali Vijeće: Nastavite podržavati evropsku perspektivu BiH

EU parlamentarci pozvali su Evropsko Vijeće da nastavi podržavati evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine i šalju "pozitivne političke poruke o dodjeli kandidatskog statusa".

EU parlamentarci pozvali su Evropsko Vijeće da nastavi podržavati evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine i šalju "pozitivne političke poruke o dodjeli kandidatskog statusa". Navode da je napredak jedino moguć ako vlasti u BiH pokažu političku volju za reforme vezane za EU.

Izvještaj je usvojen sa 50 glasova za, 8 protiv i 12 suzdržanih, navodi se u saopćenju Evropskog Parlamenta.

"Parlamentarci su prepoznali korake koje su vlasti u BiH poduzela po pitanju nekih ključnih aspekata izvještaja Komisije", te da su podrcratli da je "učinkovito funkcioniranje neovisnih i odgovornih demokratskih institucija preduvjet za napredak u procesu integracije u EU, uključujući napredak ka sticanju kandidatskog statusa'", navodi se u saopćenju.

EU parlamentrci su pozvali bh. vlasti, institucije, nosioce funkcija i političke vođe da daju prioritet reformama u područjima demokratske funkcionalnosti, vladavine zakona, temeljnih prava i javne uprave.

Također su izrazili "snažnu podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i nezavisnosti Bosne i Hercegovine". Osudili su "bilo kakve poteze na podrivanju državnosti i ustavnih vrijednosti zemlje, podsjećajući da put ka članstvu u EU ovisi o održivom miru, stabilnosti i značajnom pomirenju koje podupiru demokratski i multikulturalni karakter Bosne i Hercegovine."

Ustavne, izborne i pravosudne reforme

Članovi EU Parlamenta su naveli da BiH mora "riješiti nedostatke u svom ustavnom okviru, reformama koje bi zemlju pretvorile u potpuno funkcionalnu i inkluzivnu državu." Pozvali su vlasti da postignu napredak, po mogućnosti prije Općih izbora 2022. godine, kroz "inkluzivni dijalog koji podržava EU."

Podcrtali su i hitnost u smislu reformi pravosuđa u BiH "jačanjem profesionalizma i odgovornosti pravosuđa" i pozvali na "hitne korake za suzbijanje široko rasprostranjene korupcije i nekažnjavanja u javnoj sferi, kako bi se izgradilo povjerenje građana u institucije."

"Izvještaj također poziva vlasti da nastave sveobuhvatne pregovore o izbornoj reformi, uklanjajući sve oblike nejednakosti i diskriminacije u izbornom procesu. Naglašava da je sporazum u vezi s izborima u Mostaru omogućio građanima grada da glasaju na lokalnim izborima 2020. godine prvi put od 2008. godine," navodi se u saopćenju.

Pritisak migracija i podrška za COVID-19

Također su izrazili zabrinutost zbog pojačanih migracionih pritisaka koji su doveli do teških humanitarnih uslova za migrante. Pozvali su na "koordiniran, strateški odgovor" u cilju poboljšavanja upravljanja granicama i osiguravanja odgovarajućih prihvatnih kapaciteta širom zemlje.

Izrazili su i potrebu za poboljšanjem aktivnosti u smislu odgovora na prekogranični kriminal "kroz pojačanu stratešku saradnju sa susjednim zemljama i relevantnim agencijama EU".

“Izvještaj poziva EU da ojača saradnju na zaštiti onih kojima je potrebna i da se poveže sa bh. vlastima u cilju razvijanja funkcionalnog i održivog sistema migracija i azila, pružajući daljnu operativnu, tehničku, logističku i finansijsku pomoć zemlji,” navodi se.

BiH je u srcu Evrope

Zastupnici su istakli i važnost evropske solidarnosti te pozvali EU da dodijeli “dovoljan broj COVID-19 vakcina zemljama zapadnog Balkana kao podršku njihovim naporima u cijepljenju.”

"Bosna i Hercegovina je u srcu Evrope i njena raznolikost je u srži evropske DNK. Potrebne su daljnje reforme, nadovezujući se na skromni napredak postignut do danas. Podržavamo inkluzivni dijalog koji uključuje reforme koje će omogućiti BiH da napreduje na svom evropskom putu i da dobije status kandidata. To je moguće samo afirmacijom pluralističke prirode Bosne i Hercegovine, istovremeno osiguravajući funkcionalnu demokratiju u kojoj su svi građani jednaki!" rekao je izvjestilac Evropskog parlamenta za Bosnu i Hercegovinu, Paolo Rangel.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU