EU pokrenula postupak privremene suspenzije trgovinskih povlastica za Kambodžu

12.02.2019. 12:09 / Izvor: Fena
EU pokrenula postupak privremene suspenzije trgovinskih povlastica za Kambodžu

Europska unija je u ponedjeljak pokrenula postupak za privremenu suspenziju povlaštenog pristupa Kambodže tržištu EU-a u okviru trgovinskog programa "Sve osim oružja".

Europska unija je u ponedjeljak pokrenula postupak za privremenu suspenziju povlaštenog pristupa Kambodže tržištu EU-a u okviru trgovinskog programa "Sve osim oružja", priopćila je Europska komisija.

Nakon razdoblja pojačanog praćenja Europska komisija je zaključila da postoje dokazi o teškim i sustavnim kršenjima temeljnih ljudskih prava i prava radnika u Kambodži, posebno u pogledu prava na političko djelovanje, slobode okupljanja, izražavanja i udruživanja.

Ova odluka bit će objavljena u utorak, 12. veljače, u Službenom listu EU-a, čime će se pokrenuti postupak kojim se nastoji postići da Kambodža poštuje svoje obveze u okviru temeljnih konvencija UN-a i Međunarodne organizacije rada (ILO).

Samo pokretanje postupka privremenog opoziva carinskih povlastica ne podrazumijeva njihovo trenutačno oduzimanje već početak razdoblja intenzivnog praćenja i angažmana s ciljem poboljšanja situacije na terenu za lokalno stanovništvo. Krajnja mjera je suspenzija trgovinskih povlastica za Kambodžu.

Programom "Sve osim oružja" jednostrano se odobrava pristup Europskoj uniji bez carina i kvota za sve proizvode osim oružja i streljiva iz najmanje razvijenih zemalja svijeta.

Kambodža je u 2018. godini izvezla u EU robu u vrijednosti 4,9 milijardi eura, od čega je 99 posto bilo prihvatljivo za povlaštene carine. Najviše se izvozio tekstil i obuća, prehrambeni proizvodi i bicikla.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU