EU: Potrebno preispitati pravila budžetskog deficita

EU / EKONOMIJA

EU: Potrebno preispitati pravila budžetskog deficita

09.12.2019. 09:10 / Izvor: SRNA

 

Novi evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni rekao je da bi EU trebalo da preispita stroga pravila budžetskog deficita kako bi se odgovorilo na klimatske rizike i slab privredni rast.

On kaže da su propisi, čiji je cilj da osiguraju budžetsku disciplinu među članicama EU, nastali kao produkt finansijske krize i da ih je potrebno ažurirati.

"Mi sada imamo drugačije izazove - borbu protiv klimatskih promjena, kao i opasnost od niskog privrednog rasta i niske inflacije duži vremenski period", rekao je Đentiloni za sutrašnje izdanje lista "Zidojče cajtung".

Pakt EU o rastu i stabilnosti limitira budžetski deficit na tri odsto bruto domaćeg proizvoda, a ukupni dug na 60 odsto BDP-a zemalja članica.

Neke zemlje su postigle ove ciljeve nakon više godina štednje ili zahvaljujući ekonomskoj sreći, dok druge prilično zaostaju sa nagomilanim dugovima.

Kritičari već dugo navode da je državama potrebna veća fleksibilnost kako bi mogli da potroše tamo gdje je potrebno i kako bi pojačali privredni rast, navodi AFP.

Đentiloni, bivši premijer Italije, rekao je da će pokrenuti "konsultacije" "za" i "protiv" ovih propisa, a novi prijedlozi u tom smislu planirani su za drugu polovinu 2020. godine.

Italija, duboko zadužena zemlja, jedna je od najglasnijih protivnika aktuelnih budžetskih propisa.

Međutim, zahtjevi Italije za reformama naišli su na žestok otpor bogatijih zemalja EU koje ne žele da se umanji pritisak na Rim koji je poznat po hroničnom prekomjernom trošenju. 

PODIJELI:

TAGOVI:

EU

deficit

budžet

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

EU