EU pregovara sa Sanofijem kako bi osigurala cjepivo protiv koronavirusa

04.08.2020. 14:14 / Izvor: HINA
EU pregovara sa Sanofijem kako bi osigurala cjepivo protiv koronavirusa

Sanofi razvija dva cjepiva, od kojih jedno razvija u suradnji s GlaxoSmithKlineom.

Tvrtke Sanofi SA i GlaxoSmithKline u petak su priopćile da pregovori s Europskom unijom o isporuci 300 milijuna doza eksperimentalnoga cjepiva protiv Covida 19 napreduju.

Europska komisija, koja raspolaže s fondom od više od dvije milijarde eura, nastoji postići sporazum sa šest farmaceutskih tvrtki kako bi za svojih 450 milijuna državljana osigurala cjepivo protiv koronavirusa od kojega je u svijetu umrlo 674.000  ljudi.

Komisija je priopćila da je cilj razgovora sa Sanofijem postići predugovor o kupnji.

"Predviđeni ugovor sa Sanofijem osigurao bi mogućnost kupnje cjepiva svim državama članicama", priopćila je Komisija.

"Predviđa se da Komisija, kada se cjepivo pokaže sigurnim i učinkovitim protiv bolesti Covid 19, ima spreman okvir za ugovor o kupnji 300 milijuna doza u ime svih članica EU", dodaje se u priopćenju.

Glasnogovornik Komisije rekao je da ne može komentirati hoće li sporazum biti objavljen, kao ni moguću cijenu cjepiva, istaknuvši da je posrijedi prilično obećavajući korak prema eventualnom sporazumu.

Sanofi razvija dva cjepiva, od kojih jedno razvija u suradnji s GlaxoSmithKlineom.

Tvrtke su priopćile da će se doze proizvoditi u europskim zemljama, među kojima su Francuska, Belgija, Njemačka i Italija.

Sanofi je vodeća tvrtka u kliničkim istraživanjima cjepiva i nada se da će ispitivanje cjepiva početi potkraj ove godine.

Početkom tjedna razgovori EU-a sa Sanofijem, Pfizerom i Johnson&Johnsonom zapeli su zbog cijene, načina plaćanja i mogućih troškova tužbi, rekli su Reutersu europski dužnosnici.

Ostale farmaceutske tvrtke koje pregovaraju s EU su francuske Valneva i Moderna te biotehnološke tvrtke BioNTech i njemački CureVac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU