EU "promašila" prvi cilj strategije vakcinacije

07.04.2021. 09:15 / Izvor: Agencije
EU 'promašila' prvi cilj strategije vakcinacije

U drugom kvartalu računamo na 360 miliona doza, što će nam pomoći da stignemo do drugog cilja, a to je 70 posto vakcinisane odrasle populacije, kažu iz Evropske komisije.

Nijedna zemlja članica Evropske unije nije ispunila prvi zacrtani cilj, a to je da do kraja marta vakciniše 80 procenata zdravstvenih radnika i populacije starije od 80 godina, rečeno je jučer u Briselu.

U Evropskoj komisiji se nadaju da će sa očekivanom isporukom od 360 miliona doza vakcina u drugom kvartalu, drugi zacrtani cilj EU-a, od 70 procenta vakcinisane odrasle populacije do kraja ljeta, biti postignut, prenosi Tanjug.

"Bilo nam je potrebno vrijeme dođemo do pune brzine u isporuci vakcina. U prvom kvartalu isporučeno je 107 miliona doza zemljama članicama, što je trebalo da osigura vakcinaciju ovih prioritetnih grupa. U drugom kvartalu računamo na 360 miliona doza, što će nam pomoći da stignemo do drugog cilja, a to je 70 procenata vakcinisane odrasle populacije", kaže glasnogovrnik Evropske komisije Stefan De Keersmaecker.

Evropski komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton tokom vikenda je izjavio da se uz ubrzanu proizvodnju i vakcinaciju kolektivni imunitet u EU može postići simbolično do 14. jula, što je Dan pada Bastilje i prekretnica Francuske revolucije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU