EU spremna na Brexit bez sporazuma, Britanija će tada biti 'najveći gubitnik'

EU / POLITIKA

EU spremna na Brexit bez sporazuma, Britanija će tada biti "najveći gubitnik"

19.08.2019. 14:06 / Izvor: Fena

Evropska komisija saopćila je u ponedjeljak da je EU spremna na Brexit bez sporazuma, i da bi Britanija najviše propatila u takvom scenariju.

Govoreći na redovnom dnevnom brifingu za novinare, glasnogovornica komisije Natasha Bertaud izjavila je da Brexit bez sporazuma nikada nije bio najomiljeniji scenarij EU, dodajući da izvršni organ bloka ne vidi potrebu za dodatnim pripremama za planiranje te faze.

"To će očigledno izazvati značajne prekide i za građane i za poslovne aktivnosti, i to je imati ozbiljne negativne posljedice - izjavila je  Bertaud o scenariju razlaza bez sporazuma.

"One bi bile proporcionalno mnogo veće u Ujedinjenom Kraljevstvu nego u naših 27 država članica", kazala je.

Ona je navela riječi predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera da, ukoliko dođe do Brexita bez sporazuma, "Britanci su ti koji će nažalost biti najveći gubitnici".

Opoziciona Laburistička stranka danas je zatražila da britanski parlament bude hitno sazvan s ljetne pauze kako bi raspravljao o mjerama na ublažavanju posljedica Brexita nakon što su vladini dokumenti koji su procurili u javnost predvidjeli moguće nestašice hrane, goriva i lijekova ukoliko Britanija naglo napusti blok, prenosi Reuters.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

EU