EU traži plan za razdoblje nakon okončanja pandemije

27.03.2020. 09:35 / Izvor: HINA
EU traži plan za razdoblje nakon okončanja pandemije

Razlog za dvotjednu odgodu je protivljenje talijanskog premijera Giuseppea Contea, koji je tražio snažniji odgovor koji bi bio primjeren okolnostima.

Čelnici zemalja članica EU pozvali su u četvrtak predsjednike Europskog vijeća i Komisije da pripreme izlaznu strategiju za razdoblje nakon pandemije koronavirusa.

"Moramo početi pripremati mjere potrebne za povratak u normalno funkcioniranje naših društava i gospodarstava, povratak održivom rastu, uključujući između ostaloga zelenu tranziciju i digitalnu transformaciju te izvući pouke iz ove krize. Za to će trebati koordinirana izlazna strategija, svebuhvatni plan za oporovak i dosad nezabilježene investicije", kaže se u zajedničkoj izjavi koju su usuglasili čelnici 27 zemalja članica na video-konferenciji održanoj u četvrtak navečer.
 
"Pozivamo predsjednicu Komisije i predsjednika Europskog vijeća da u konzultacijama s ostalim institucijama, posebice Europskom središnjom bankom, počnu raditi na planu u tu svrhu, uključujući i akcijski plan", kaže se u izjavi.
 
Nakon više od šest razgovora putem video-veze čelnici zemalja članica dogovorili su zajedničku izjavu o borbi protiv pandemije i suočavanju s njezinim ekonomskim posljedicama.
 
Čelnici zemalja članica zatražili su od ministara financija europodručja da u roku od dva tjedna pripreme zajednički ekonomski odgovor na krizu s pandemijom koronavirusa.

"Pozivamo euroskupinu (ministri financija eurozone) da predstave prijedloge u roku od dva tjedna. Ti prijedlozi trebaju uzeti u obzir dosad nezabilježenu narav šoka od Covida-19 koji je pogodio sve naše zemlje. Mi ćemo pojačati naš odgovor u svjetlu razvoja događaja kako bismo osigurali sveobuhvatni odgovor", kaže se u izjavi.

Razlog za dvotjednu odgodu je protivljenje talijanskog premijera Giuseppea Contea, koji je tražio snažniji odgovor koji bi bio primjeren okolnostima.
 
Čelnici devet zemalja članica, među kojima su Italija i Francuska, zatražili su u pismu upućenom predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu da se omogući izdavanje zajedničkih obveznica kojima bi se financirala potpora zdravstvenim sustavima u borbi protiv koronavirusa te pomoglo gospodarstvu.
Riječ je o tzv. korona-obveznicama, za koje bi svi zajednički jamčili i koje bi onda omogućile i jeftinije zaduživanje pojedinih članica za potrebe suočavanja s krizom. 
 
Neke članice poput Italije, Španjolske i Francuske već dulje vrijeme traže uvođenje euro-obveznica, kojima bi se smanjila cijena zaduživanja pojedinih članica europodručja, jer bi iza tih obveznica stajala cijela eurozona. Međutim, Njemačka i Nizozemska snažno se protive zajedničkim obveznicama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU