EU za sporazum s Velikom Britanijom ali ne pod svaku cijenu

22.06.2020. 12:01 / Izvor: HINA
EU za sporazum s Velikom Britanijom ali ne pod svaku cijenu

Michel je rekao da EU želi sporazum s Londonom, "ali ne pod svaku cijenu".

Europska unija je istaknula u petak na virtualnom sastanku na vrhu da želi postići sporazum o budućim odnosima s Velikom Britanijom, ali ne pod svaku cijenu te se suglasila s produljenjem sankcija protiv Rusije.

"Mi smo zajednički izrazili našu volju da poduzmemo sve potrebne napore kako bi se došlo do sporazuma s Velikom Britanijom", rekla je predsjednica Komisije nakon virtualnog samita EU-a.

Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel izvijestili su čelnike 27 zemalja članica o svom razgovoru s britanskim premijerom Borisom Johnsonom o dosad održana četiri kruga pregovora između europskih i britanskih pregovarača na kojima nije postignut gotovo nikakav napredak.

Michel je rekao da EU želi sporazum s Londonom, "ali ne pod svaku cijenu".

U EU-u se slažu da je potrebno intenzivirati pregovore kako bi se pokušalo postići dogovor i izbjegao scenarij naglog prekida veza stvaranih tijekom 47 godina britanskog članstva u EU-u.

Preostalo je još vrlo malo vremena, jer prijelazno razdoblje istječe krajem godine, a dogovor se mora postići dovoljno rano kako bi se ostavilo dovoljno vremena za ratifikaciju u nacionalnim parlamentima.

Postignuta je i suglasnost o produljenju gospodarskih sankcija protiv Rusije za daljnjih šest mjeseci zbog njezine uloge u sukobima na istoku Ukrajine, objavila je njemačka kancelarka Angela Merkel.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU