EU zabranila spajanje Alstoma i Siemensa

07.02.2019. 08:00 / Izvor: Tanjug
EU zabranila spajanje Alstoma i Siemensa

Šefica antimonopolske komisije Evropske unije, Margret Vestager, zvanično je potvrdila da su evropske vlasti odbacile mega-spajanje.

Šefica antimonopolske komisije Evropske unije, Margret Vestager, zvanično je potvrdila da su evropske vlasti odbacile mega-spajanje između francuskog Alstoma i njemačkog Siemensa u železničkoj djelatnosti.

Vestager je rekla da bi to merdžovanje praktično stvorilo monopol na evropskom tržištu, ugušilo fer konkurenciju i dovelo do rasta cijena za putnike, prenosi agencija AP.

Donoseći ovu odluku, Komisija je odoljela političkom pritisku dvije najmoćnije države EU, koje su se nadale da će stvoriti globalnog konkurenta kineskoj kompaniji CRRC, ocjenjuje američka agencija.

"Komisija je zabranila spajanje jer kompanije nisu bile spremne da otklone našu ozbiljnu zabrinutost u pogledu konkurencije", rekla je Vestager.

Alstom i Siemens su čuveni po proizvodnji vozova velike brzine, francuskog TGV i njemačkog ICE voza, a takođe proizvode i sisteme signalizacije za željeznice.

Blokada spajanja je rijetkost za antimonopolsku komisiju EU, budući da je tokom posljednje tri decenije odobrila više od 6.000 ugovora, a zabranila manje od 30.

Francuska je osudila ovu odluku čak i prije zvaničnog saopštenja. Ministar finansija Bruno Le Mer je ranije danas izjavio da će odluka Vestagerove "ići na ruku ekonomskim i industrijskim interesima Kine".

On je naveo da će potez EU "sprečiti Alstom i Siemens, dva šampiona u željezničkoj signalizaciji i željezničkom transportu, da se spoje kako bi imali istu težinu kao i veliki kineski industrijski prvak (CRRC)". Le Mer je ovu odluku nazvao političkom i "ekonomskom greškom".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU