Europska komisija daje putovnice u zamjenu za investicije

11.10.2018. 12:35 / Izvor: HINA
Europska komisija daje putovnice u zamjenu za investicije

Četiri zemlje - Austrija, Bugarska, Cipar i Malta prodaju putovnice, a 12 zemalja članica odobrava prebivalište bogatim investitorima.

Europski povjerenik za unutarnje poslove i migracije Dimitris Avramopoulos najavio je u srijedu da će Komisija do kraja godine objaviti izvješće koje će uključivati i smjernice zemljama članicama koje prodaju državljanstvo bogatim pojedincima u zamjenu za investicije, a što, prema nevladinim organizacijama, može omogućiti onima s imovinom sumnjiva podrijetla da nađu utočište u EU-u.

"Europska komisija će do kraja godine objaviti izvješće o programima davanja putovnica, koje će sadržavati i smjernice zemljama članicama o upravljanju tim programima, uključujući i potrebne provjere podnositelja zahtjeva", rekao je Avramopoulos na konferenciji za novinare.

U 13 zemalja članica EU-a vlade provode program prodaje državljanstva ili prava na prebivalište u zamjenu za velike investicije. Riječ je o sljedećim zemljama: Austriji, Cipru, Luksemburgu, Malti, Grčkoj, Latviji, Portugalu, Španjolskoj, Irskoj, Velikoj Britaniji, Bugarskoj, Nizozemskoj i Francuskoj. Mađarska je imala takav program, ali ga više ne provodi.

Dvije nevladine organizacije Transparency International i Global Witness objavile su u srijedu izvješće u kojem kažu da "korumpirani i kriminalci mogu lako naći utočište u Europi zahvaljujući netransparentnosti i nepotpunosti programa nazvanih 'zlatne vize'".

"Ako imate dosta novaca, čak i ako je njegovo podrijetlo sumnjivo, možete kupiti putovnicu ili dozvolu prebivališta u više zemalja članica EU-a", navode te organizacije.

Četiri zemlje - Austrija, Bugarska, Cipar i Malta prodaju putovnice, a 12 zemalja članica odobrava prebivalište bogatim investitorima. Tijekom zadnjih deset godina prodano je najmanje šest tisuća putovnica i blizu sto tisuća dozvola za prebivalište. Pet zemalja - Španjolska, Mađarska, Latvija, Portugal i Velika Britanija - prodale su svaka najmanje po deset tisuća putovnica, navodi su izvješću nevladinih organizacija.

Primjerice, Grčka odobrava prebivalište onima koji investiraju najmanje 250 tisuća eura, a Cipar daje državljanstvo za oko dva milijuna eura investicija. Cipar je kroz taj program privukao 4,8 milijardi eura investicija, a ukupno je u svim zemljama koje imaju takve programe u posljednjih deset godina ostvareno 25 milijardi eura izranih investicija.

Smatra se da programi "zlatne vize" mogu zapravo biti otvorena vrata za ulazak prljavog novca, što dovodi u pitanje napore u borbi protiv pranja novca, korupcije i kriminala.

Ekonomska korist od tih programa kompromitirana je izostankom kontrole jer se odluke od dodjeli državljanstva donose prema diskrecijskom pravu, a što onda često uključuje korupciju, navodi se u izvješću.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU