Europska komisija kupuje 300 miliona vakcina

14.08.2020. 13:48 / Izvor: Akta.ba
Europska komisija kupuje 300 miliona vakcina

Europska komisija danas je postigla sporazum sa farmaceutskom kompanijom AstraZeneca.

Europska komisija danas je postigla sporazum sa farmaceutskom kompanijom AstraZeneca o kupovini potencijalne vakcine protiv COVID-19.

Ova informacija je saopštena na stranici EU.

Kako se navodi, dogovor je postignut i o doniranju zemljama sa nižim i srednjim prihodima ili preusmeravanju na druge zemlje.

Nakon što se pokazalo da je cjepivo sigurno i učinkovito protiv COVID-19, ugovorni okvir je postignut za 300 miliona doza cjepiva, dok postoji i mogućnost kupovine još 100 miliona uime država članica EU.

Komisija nastavlja pregovore sa drugim proizvođačima.

Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije, rekla je kako je današnji sporazum kamen temeljac u sprovođenju Strategije o vakcinama Europske komisije.

"Sigurno i efikasno cjepivo ostaje najsigurnija strategija za zaštitu naših građana i ostatka svijeta od koronavirusa", rekla je ovim povodom Stella Kyriakides, predstavnica Odjela za hranu i sigurnost.

Kandidat za cjepivo AstraZeneca već se nalazi u opsežnim kliničkim ispitivanjima faze II / III nakon obećavajućih rezultata u fazi I / II koji se odnose na sigurnost i imunogenost.

Odluka o cjepivu koju je predložila AstraZeneca temelji se na pouzdanom znanstvenom pristupu i tehnologiji koja se koristi, brzini isporuke u mjerilu, trošku, podjeli rizika, odgovornosti i proizvodnom kapacitetu u mogućnosti da, između ostalog, opskrbi cijelu EU.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU