Europska komisija povećava potporu poljoprivrednicima koji se bore sa sušom

03.08.2018. 10:33 / Izvor: HINA
Europska komisija povećava potporu poljoprivrednicima koji se bore sa sušom

Kako bi im pomogla u suočavanju s posljedicama ekstremnih suša, Europska komisija odlučila je da će europski poljoprivrednici moći koristiti predujmove.

Kako bi im pomogla u suočavanju s posljedicama ekstremnih suša, Europska komisija odlučila je da će europski poljoprivrednici moći koristiti predujmove za izravna plaćanja i plaćanja za ruralni razvoj te će im se za potrebe prehrane životinja omogućiti veća fleksibilnost u korištenju zemljišta koja se inače ne koriste za proizvodnju, priopćeno je u četvrtak iz Bruxellesa.

Poljoprivrednici će tako moći primiti do 70 posto izravnih plaćanja i 85 posto plaćanja za ruralni razvoj već od sredine listopada ove godine umjesto da čekaju do prosinca kako bi popravili svoju financijsku situaciju, navodi Komisija.

Velika zabrinutost zbog dugotrajnih klimatskih promjena

"Vrlo sam zabrinut zbog ovih dugotrajnih klimatskih promjena. Razgovaram o toj situaciji s brojnim ministrima iz pogođenih zemalja koji mi daju ažurirane procjene posljedica suše. Komisija je, kao i obično, spremna pružiti potporu poljoprivrednicima pogođenima sušom preko niza instrumenata, uključujući višim predujmovima te odstupanjima od zahtjeva ekologizacije i pravila o državnim potporama. Zajednička poljoprivredna politika već uključuje zaštitne mehanizme za poljoprivrednike koji se suočavaju s nepredviđenim događajima. Pozivam sve države članice da istraže sva moguća djelovanja i mjere koji su predviđeni našim zakonodavstvom", rekao je povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan.

Dugotrajna suša u nekoliko zemalja EU-a ima znatne posljedice na ratarske usjeve te na proizvodnju hrane za životinje, s mogućim posljedicama za dobrobit životinja. Osim toga, smanjenje razine proizvodnje hrane za životinje posebno utječe na prihode stočara jer će mogući manjak stočne hrane u drugom dijelu godine povećati njihove ulazne troškove.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU