Europski parlament ustanovio svoja izaslanstva u novom sazivu

19.07.2019. 11:37 / Izvor: HINA
Europski parlament ustanovio svoja izaslanstva u novom sazivu

Šuica i Zovko također su zamjenske članice Izaslanstva za odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Europarlamentarci su na ovotjednoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu utvrdili sastave svojih međuparlamentarnih izaslanstava, a hrvatski zastupnici će u novom sazivu kao članovi ili zamjenski članovi sudjelovati u radu 16 od 44 izaslanstva Europskog parlamenta, najvećim dijelom u izaslanstvima za odnose sa zemljama jugoistočne Europe.

Zastupnici u Europskom parlamentu u srijedu su potvrdili prijedlog sastava izaslanstava koji je iznijela Konferencija predsjednika Parlamenta, odnosno predsjednik EP-a i čelnici klubova zastupnika.

Parlament će u ovom sazivu imati 44 međuparlamentarna izaslanstva koja održavaju odnose i razmjenjuju informacije  s parlamentarcima u drugim zemljama, regijama i organizacijama promičući temeljne vrijednosti EU-a.

Nakon što  su zastupnici u Europskom parlamentu prihvatili narav i brojčani sastav međuparlamentarnih izaslanstava, klubovi zastupnika i nezavisni zastupnici imenovali su članove izaslanstva na temelju internih odluka. Sastavom tih izaslanstava moralo se osigurati da države članice, politička stajališta i rodna pitanja budu pravedno zastupljena, navodi Europski parlament.

Zastupnica SDP-a Biljana Borzan (S&D) u novom će sazivu biti  članica izaslanstava za odnose s Afganistanom te državama južne Azije, a zamjenica u Izaslanstvu u Zajedničkom parlamentarnom odboru EU-a i Sjeverne Makedonije.

Valter Flego (IDS/Obnovimo Europu) član je Izaslanstva u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Crne Gore, a zamjenik u Izaslanstvu u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Srbije.

Nezavisni zastupnik Mislav Kolakušić imenovan je za člana Izaslanstva u Parlamentarnom odboru za pridruživanje između EU-a i Moldove i zamjenika u Izaslanstvu u Odboru za parlamentarnu suradnju između EU-a i Rusije. U izaslanstvu za suradnju s Rusjom zamjenik je i nezavisni Ivan Vilibor Sinčić iz Živog Zida.

Sinčić je uz to čIan Izaslanstva za odnose s Indijom.

Predrag Fred MATIĆ (SDP/S&D) član je Izaslanstva za odnose s Arapskim poluotokom i zamjenik u Izaslanstvu u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Crne Gore.

Tonino PICULA (SDP/S&D) član je Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom u kojem su članice i Ruža Tomašić (HKS/ECR) te Dubravka Šuica i Željana Zovko (HDZ/EPP)

Šuica i Zovko  također su zamjenske članice Izaslanstva za odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama.
 
Picula je i člana Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Euronesta koja promiče suradnju članica EU-a s Ukrajinom, Moldovom, Armenijom, Azerbajdžanom i Gruzijom, a zamjenik je u Izaslanstvu u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Srbije.

Karlo RESSLER (HDZ/EPP) član je  Izaslanstva za odnose s Narodnom Republikom Kinom i zamjenik u Izaslanstvu u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Albanije

Tomislav SOKOL (HDZ/EPP) je postao član Izaslanstva u Zajedničkom parlamentarnom odboru EU-a i Turske te zamjenik u Izaslanstvu u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU-a i Crne Gore i Izaslanstvu u Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU