Europski sud pravde presudio Uberu: Niste aplikacija, nego taksi služba

20.12.2017. 11:56 / Izvor: HINA
Europski sud pravde presudio Uberu: Niste aplikacija, nego taksi služba

Američka kompanija Uber posluje u sektoru prijevoza i ne spada u kategoriju kompanije informatičkog društva, prenose europski mediji.

Američka kompanija Uber posluje u sektoru prijevoza i ne spada u kategoriju kompanije informatičkog društva, prenose europski mediji u četvrtak mišljenje savjetnika Europskog suda pravde (ECJ).

U danas objavljenom priopćenju sud navodi da se prema mišljenju njihovog pravnog savjetnika "usluga koja se nudi putem Uberovih platformi mora svrstati u kategoriju 'usluga na području transporta'".

Zbog karakteristika aplikacije "Uber se ne može smatrati pukim posrednikom između vozača i putnika". Kompanija se u poslovanju "ne ravna po načelu slobode pružanja usluga u kontekstu 'usluga informatičkog društva'", prenosi informativni portal EUobserver..

"Usluga se zapravo svodi na organizaciju i upravljanje složenim sustavom urbanog prijevoza po narudžbi", smatra pravni savjetnik ECJ-a prema priopćenju.

Mišljenje sudskog savjetnika nije pravno obvezujuće ali ga sud u praksi uglavnom usvaja. U slučaju Ubera zakočit će poslovni uzlet kompanije koja koristi internetsku platformu kako bi povezala vozače spremne dijeliti kapacitete za prijevoz s ljudima u potrazi za prijevozom od točke A do točke B. Putnici plaćaju vozačima a Uber zarađuje naknadu za povezivanje.

"Posredovanje čiji je cilj putem aplikacije, za novac, povezati vozače amatere koji koriste vlastito vozilo s osobama koje žele obaviti putovanje u gradu, mora se smatrati kao inherentno povezano s uslugom transporta te se u skladu s time mora klasificirati kao ‘usluga u području transporta u skladu sa zakonima EU-a’. Stoga takva usluga nije obuhvaćena slobodom pružanja usluga općenito, kao i direktivom o uslugama na unutrašnjem tržištu i direktivom koja regulira online poslovanje", zaključio je ECJ.

Uber se u nekoliko zemalja Europske unije suočio s pravnim problemima nakon što su 2012. počeli nuditi svoje usluge i u Europi.

Posebno je kontroverzna njihova aplikacija UberPop, budući da obuhvaća vozače koji nemaju dozvolu za taksiranje.

Prema tumačenju vlasti brojnih europskih zemalja, to znači nepoštenu konkurenciju za taksi prijevoznike pa su stoga neke među njima pokušale regulirati Uberove usluge a u pojedinim su ih slučajevima i zabranile.

Tako se prošlog mjeseca Uber povukao iz Danske zbog novog zakona koji njihove usluge izjednačava s tradicionalnim uslugama taksiranja.

Nakon presude objavljena je i reakcija iz Ubera.

"Ova odluka neće utjecati na poslovanje tvrtke u većini država članica EU u kojima smo već regulirani prema zakonu o prijevozu. Međutim, i dalje stoji da više milijuna korisnika diljem Europe nemaju mogućnost koristiti aplikacije poput naše. Kao što je već rekao naš CEO, potrebno je regulirati uslugu poput Ubera i upravo zato nastojimo kroz dijalog s predstavnicima državnih i lokalnih gradskih vlasti razvijati suradnju diljem EU. Cilj nam je svim građanima osigurati pouzdanu, sigurnu i povoljnu opciju kretanja u gradovima", priopćili su iz te kompanije.

Agencije/Hina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU