Eurozona mora dovršiti bankovnu uniju

19.01.2018. 09:59 / Izvor: Lider poslovni tjednik
Eurozona mora dovršiti bankovnu uniju

Eurozona mora dovršiti bankovnu uniju uvođenjem programa osiguranja depozita a trebala bi imati i fiskalni kapacitet za pomoć članicama u prevladavanju kriza koje nisu same skrivile

Eurozona mora dovršiti bankovnu uniju uvođenjem programa osiguranja depozita a trebala bi imati i fiskalni kapacitet za pomoć članicama u prevladavanju kriza koje nisu same skrivile, ustvrdio je novi predsjedatelj skupine ministara financija eurozone.

Portugalski ministar financija Mario Centeno preuzeo je predsjedanje eurogrupom prošlog tjedna a u srijedu je tijekom posjeta njemačkom ministarstvu financija istaknuo kako je shvatio da će uspostava programa osiguranja depozita biti dugotrajan posao.

"Dovršetak bankovne unije trebao bi biti glavni prioritet", poručio je novi čelnik eurogrupe

Bankovnoj uniji nedostaje još samo zajednički program osiguranja depozita čija je uspostava politički osjetljivo pitanje budući da u Njemačkoj strahuju da će s obzirom na visoke udjele neneplativih kredita u bankovnim sektorima drugih europskih zemalja njemački štediše možda prvi biti pozvani u pomoć ako se ukaže potreba.

"Proces ne mora nužno uključivati trošak za programe osiguranja depozita u zemljama članicama ali treba ga promatrati kao njihovu dopunu", kazao je Centeno.

"Mislim da će već prvi korak u dugom, postupnom i kontroliranom procesu generirati novi val povjerenja na tržištima", dodao je.

Ujedno je podupro zamisao o uspostavi “fiskalnog kapaciteta” na razini eurozone radi pomoći zemljama suočenim s krizama koju nisu same izazvale, takozvanim “vanjskim šokovima”.

"Trebali bismo također nastaviti raspravljati o drugim dugoročnim idejama, poput zajedničkog fiskalnog kapaciteta razumnih i realnih razmjera", poručio je novi čelnik eurogrupe.

"Pritom želim jasno poručiti da zajednički fiskalni kapacitet ne bi uključivao kontinuirane transfere – nijedan prijedlog ne cilja na takvo rješenje. Također mora biti tako osmišljen da ne potiče rizične odluke", istaknuo je Centeno, nastojeći otkloniti još jednu bojazan Njemačke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU