Eurozona pozdravila "historijski" sporazum o okončanju programa pomoći Grčkoj

22.06.2018. 09:37 / Izvor: Agencije
Eurozona pozdravila 'historijski' sporazum o okončanju programa pomoći Grčkoj

Evropski komesar za ekonomiju Pierre Moscovici izjavio je da je postizanjem "izuzetnog" sporazuma stvorena historija.

Ministri finansija Eurozone usuglasili su se o odredbama grčkog napuštanja trećeg programa pomoći, uključujući mjere olakšanja duga i poljednju tranšu pomoći vrijednu 15 milijardi eura, objavio je u petak predsjednik Eurogrupe Mario Centeno.

"Historijski" sporazum objavljen je uoči isteka trećeg programa pomoći Grčkoj krajem augusta. Sporazum ima za cilj uliti povjerenje ulagačima da je grčki dug održiv i da Atina ne odustaje od svojih reformi dok se vraća na tržišta kapitala.

"To je to: uspjeli smo izvesti bezbolno slijetanje na tom dugom i teškom putu", izjavio je Centeno.

Evropski komesar za ekonomiju Pierre Moscovici izjavio je da je postizanjem "izuzetnog" sporazuma stvorena historija.

"Grčka kriza večeras je završena", kazao je.

Grčki ministar finansija Euclid Tsakalotos izjavio je da je njegova vlada "zadovoljna" sporazumom koji označava kraj teških i bolnih reformskih mjera.

"Ova vlada, međutim, nije zaboravila i nikada neće zaboraviti da je grčki narod morao prolaziti kroz tih teških osam godina, i znamo da nam je potrebno uvjeriti grčki narod da će veoma skoro vidjeti konkretne rezultate od ovog veoma dobrog sporazuma", kazao je. 

Na osnovu sporazuma postignutog nakon šest sati teških pregovora, evropski kreditori će odobriti Grčkoj desetogodišnje produženje zastarjevanja starijih kredita, među ostalim mjerama olakšanja duga. 

S posljednjom tranšom od 15 milijardi eura, Grčka će biti u stanju da stvori gotovinski "tampon" fond od 24,1 milijardi eura koji bi pokrio finansijske potrebe zemlje za 22 mjeseca nakon isteka programa pomoći u augustu, prenosi dpa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU