Evropska komisija izdvojila sredstva za balkan, BiH 7 mil. eura za zdravstvo

EU / FONDOVI

Evropska komisija izdvojila sredstva za balkan, BiH 7 mil. eura za zdravstvo

31.03.2020. 12:45 / Izvor: Agencije

Evropska komisija objavila je da će momentalno uputiti 38 miliona evra kao pomoć zemljama Balkana povodom krize u vezi sa virusom korona i da će izdvojiti 374 miliona evra za socio-ekonomski oporavak ovog regiona, saopšteno je iz Brisela.

EU će uputiti pomoć za pokrivanje trenutnih potreba u zdravstvenim sistemima u iznosu od sedam miliona evra za BiH, po četiri miliona evra za Albaniju i Sjevernu Makedoniju, tri miliona evra za Crnu Goru, do 15 miliona za Srbiju i do pet miliona evra za samoproglašeno Kosovo.

"Da bi olakšala socio-ekonomski uticaj virusa korona, EU će, pored toga, preusmjeriti sredstva iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć /IPA/ da bi pomogla u oporavku partnera iz zapadnog Balkana kratkoročno i srednjeročno“, navodi se u saopštenju.

Komisija će u tu svrhu mobilisati 73,5 miliona evra za socio-ekonomski oporavak BiH, 46,7 miliona za Albaniju, 50 miliona za Crnu Goru, 62 miliona za Sjevernu Makedoniju, 78,4 miliona evra za Srbiju i do 63 miliona evra za samoproglašeno Kosovo, dodaje se u tekstu.

"Ovo će uključiti podršku privatnom sektoru, povećanje socijalne zaštite uz posebnu pažnju za ranjive grupe, kao i za jačanje otpornosti u sektoru javnog zdravstva", navodi se u saopštenju.

Komesar EU za susjedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji rekao je da se Evropa suočava sa javnom zdravstvenom krizom bez presedana, ali da će "i u ovim teškim vremenima ostati uz svoje partnere iz zapadnog Balkana, koji pripadaju EU". 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

EU