Evropski parlament dao zeleno svjetlo za IPA 3 od 14, 2 milijardi eura

16.09.2021. 09:43 / Izvor: Akta.ba
Evropski parlament dao zeleno svjetlo za IPA 3 od 14, 2 milijardi eura

Sprovođenje reformi vezanih za EU u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Albaniji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Turskoj i na Kosovu.

Evropski parlament danas je na plenarnoj sjednici u Strazburu dao ”zeleno svjetlo” za novu generaciju pretpristupnog instrumenta finansiranja koji će pomoći zemljama u procesu eurointegracija da se bolje pripreme za ispunjavanje obaveza budućeg članstva u EU.

Instrument pretpristupne pomoći 2021-2027 (IPA3) vrijedan je 14,2 milijarde eura, a podržat će sprovođenje reformi vezanih za EU u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Albaniji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Turskoj i na Kosovu.

Opšti cilj IPA3 je da podrži ove zemlje u usvajanju i sprovođenju političkih, institucionalnih, pravnih, administrativnih, društvenih i ekonomskih reformi, neophodnih za usklađivanje sa vrijednostima Unije i za postepeno usklađivanje sa pravilima, standardima i politikama EU”, navodi se u saopštenju EP.

EP posebno naglašava činjenicu da će u okviru IPA3 postojati klauzula o smanjenju, odnosno obustavi pomoći, ako se ne poštuje vladavina prava u zemljama u procesu eurointegracija.

Dodaje se da će Evropski parlament imati povećanu kontrolu kroz definisanje nekih ciljeva instrumenta i tematskih prioriteta.

Sa IPA3 i njenim historijskim budžetom većim od 14 milijardi eura, EU potvrđuje svoju stalnu posvećenost putu ovih zemalja ka evropskim integracijama. Programiranje i upravljanje instrumentom poboljšani su kako bi se olakšalo raspoređivanje ulaganja u neophodne reforme i stvorila mogućnosti za otvaranje novih radnih mesta, poboljšanje infrastrukture i osiguranje bezbednosti i stabilnosti u regionu”, izjavila je poslanica EP i suizvestilac za IPA, Željana Zovko.

Nakon dobijenih saglasnosti od Vijeća EU i EP, uredba EU o Instrumentu pretpristupne pomoći IPA3 biće potpisana i primenjivat će se retroaktivno od 1. januara 2021. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU