Evropski parlament: EPP osvojio 177 mjesta, prate ih socijaldemokrati

EU / POLITIKA

Evropski parlament: EPP osvojio 177 mjesta, prate ih socijaldemokrati

27.05.2019. 07:43 / Izvor: Avaz.ba

Više od 400 miliona građana imalo je pravo glasa za 751 zastupnika Evropskog parlamenta, a izlaznost je najveća u posljednjih 25 godina.

Prema prvim projekcijama budućeg saziva Evropskog parlamenta, stranke desnog i lijevog centra imaju manju podršku u odnosu na dosadašnji saziv, dok Zeleni, liberali i stranke krajnje desnice bilježe značajan rast.

Evropska narodna stranka, EPP, imat će 40 zastupnika manje nego sada, ali ipak ostaje najveća grupa u Evropskom parlamentu sa 177 mjesta.

Socijalisti i demokrati će dobiti 147 mjesta, 40 manje nego sada. Liberali zajedno sa zastupnicima s liste francuskog predsjednika Emmanuela Macrona trebali bi imati 103 mjesta, 10 mandata više nego što sada ima ALDE.

Evropa nacija i slobode, u kojoj je Liga Mattea Salvinija, imala bi 71 mjesto, 35 mandata više, Evropski konzervativci i reformisti u kojima su dosad najbrojniji bili zastupnici iz britanske Konzervativne stranke 58 mjesta, 19 mandata manje.

Dosadašnji zastupnički klub Evropa slobode i izravne demokratije, u kojem su italijanski antisistemski pokret Pet zvjezdica i stranka Brexit Nigela Faragea, 48 mjesta, šest više nego dosad.

Ujedinjena evropska ljevica - Nordijska zelena ljevica (GUE), dobila bi 47 mjesta, pet manje nego dosad.

 

 

PODIJELI:

TAGOVI:

Evropski parlament

EU

izbori

EPP

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

EU