Evropski parlament usvojio Rezoluciju o BiH bez hrvatskih amandmana

25.06.2021. 09:21 / Izvor: Agencije
Evropski parlament usvojio Rezoluciju o BiH bez hrvatskih amandmana

U rezoluciji je istaknuto da Evropska unija snažno podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine.

Evropski parlament usvojio je u četvrtak rezoluciju o Bosni i Hercegovini u kojoj se ne spominju prava konstitutivnih naroda, dok su odbijeni amandmani zastupnika EPP-a, za koji su glasali hrvatski zastupnici neovisno o stranačkom klubu, kojima bi se u tekst rezolucije ubacila prava konstitutivnih naroda.

Protiv usvajanja rezolucije glasali su zastupnici Hrvatske demokratske zajednice Karlo Ressler, Tomislav Sokol, Sunčana Glavak i Željana Zovko, kao i zastupnici SDP-a Romana Jerković, Predrag Fred Matić, Biljana Borzan i Tonino Picula. Zastupnica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić te nezavisni Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić bili su suzdržani, dok je za usvajanje rezolucije glasao IDS-ov Valter Flego.

U prijedlogu rezolucije, čiji je izvjestitelj Paulo Rangel, ne spominju se prava konstitutivnih naroda, na čemu su insistirali hrvatski zastupnici, prenijela je Hina.

Osuda narušavanju državnosti BiH

Izvještaj je usvojen u formi Rezolucije, a pripremio ga je i nedavno usvojio Komitet za vanjske poslove. Istaknuto je da Evropska unija snažno podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine.

Izvještaj je podijeljen u sedam poglavlja koja se odnose proces pomirenja, funkcionisanje demokratskih institucija, vladavinu prava, osnovna ljudska prava, socioekonomske reforme, povezanost, energiju i okoliš, vanjsku politiku i sigurnost.

Zastupnici su osudili narušavanje državnosti i Ustava Bosne i Hercegovine, te su pozvali domaće političare da donesu Ustav koji će biti u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

U Rezoluciji se osuđuje i nacionalistička i zapaljiva retorika, poricanje i veličanje ratnih zločina, među kojima je i genocid u Srebrenici.

U njenom Nacrtu, BiH se poziva na ispunjenje ključnih 14 uvjeta za stjecanje kandidatskog statusa. Potiču se daljnje reforme u zemlji, koja bi njihovom provedbom trebala postati funkcionalnija država.

Također se poziva na izmjene izbornog zakonodavstva tokom ove godine.

Prava građana, a ne konstitutivnih naroda

U izvještaju se, međutim, spominju prava građana, a ne i konstitutivnih naroda, što su željeli hrvatski europarlamentarci.

"Evropski parlament žali zbog činjenice da BiH i dalje krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima jer nije provela presudu Evropskog suda za ljudska prava (ESLJP) u predmetima Sejdić-Finci, Zornić, Pilav i Šlaku u vezi suzbijanja diskriminacije i osiguranja demokratske jednakosti građana u izbornom procesu u zemlji, što je preduvjet za otpočinjanje pristupnih pregovora", navodi se rezoluciji.

Parlamentarci su također pozvali na provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH "bez odgode".

Zbog nespominjanja konstitutivnih naroda u rezoluciji, hrvatski su zastupnici Željana Zovko, Ruža Tomašić, Tonino Picula i Sunčana Glavak kritizirali tekst rezolucije na plenarnoj sjednici u srijedu.

Hrvatski premijer Andrej Plenković je pak izjavio u četvrtak da je razgovarao s Rangelom, portugalskim zastupnikom iz redova EPP-a.

Kazao je tada da je od Rangela doznao da EPP podržava prijedlog da se u rezoluciju ubaci referenca o konstitutivnim narodima, ali da se tome protive liberali, zeleni i da se čini da i socijalisti nisu skloni tome.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU