Evropski političari vide nadu u padu vođe austrijske ekstremne desnice

20.05.2019. 10:41 / Izvor: Fena
Evropski političari vide nadu u padu vođe austrijske ekstremne desnice

Političari vodećih evropskih stranaka pozvali su glasače da se suprotstave ekstremnoj desnici.

Političari vodećih evropskih stranaka pozvali su glasače da se suprotstave ekstremnoj desnici. Video snimak koji je doveo do ostavke vođe Slobodarske partije Austrije (FPÖ), poljuljao je zamah nacionalista nekoliko dana prije izbora u Evropskom parlamentu, ocjenjuje Euractiv.

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen pozvao je u nedjelju da se održe prijevremeni opći izbore u septembru, nakon što je ostavka vicekancelara Heinz-Christian Strachea narušila vladajuću koaliciju.

Strache je podnio ostavku nakon što je objavljen snimak u kojem je ponudio prednost pri dodjeli tendera u zamjenu za finansijske i političke usluge ženi koja se predstavila kao rođaka ruskog oligarha.

Vodeći političari izrazili su nadu da će njegov pad imati utjecaja i izvan Austrije, na izborima za Evropski parlament od 23. do 26. maja. Slobodarska stranka Austrije dio je saveza evropskih nacionalističkih stranaka koje prevodi Matteo Salvini iz italijanske lige, a koje su održale masovni skup u nedjelju, u Milanu zajedno sa strankom Nacionalne fronte  Marine Le Pen.

"Moramo se boriti s populističkim pokretom koji u mnogim područjima prezire evropske vrijednosti, koji žele uništiti Evropu naših vrijednosti. Tome se moramo odlučno suprostaviti.", izjavila je u nedjelju njemačka kancelarka Angela Merkel.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU